Loonsverhogingen uitgesteld

200610 bezorgde baas.jpg

Honderdduizenden werknemers moeten er rekening houden dat hun loonsverhoging door het putje gaat, schrijft De Telegraaf.

Werkgevers zeggen de gemaakte afspraken niet meer te kunnen opbrengen en willen uitstel, in ruil voor bijvoorbeeld extra verlofdagen. Er zijn al afspraken gemaakt.

Zo kunnen metaal- en techniekbedrijven dispensatie aanvragen om de afgesproken loonsverhoging van 3,5 procent met vijf maanden uit te stellen. Wel moet de meerderheid van de werknemers akkoord gaan. Ook moet aangetoond worden dat het bedrijf door de coronacrisis echt niet anders kan.

Onzekere werkgevers

Ook werkgevers in de technische groothandel, sierteelt en zwembaden hebben een voorstel gedaan. In totaal vallen daar bijna een half miljoen werknemers onder.

'De onzekerheid bij sommige bedrijven is zo groot dat het openbreken van de cao een optie kan zijn', zegt Laurens Harteveld van werkgeversvereniging AWVN. 'Normaal kom je niet zomaar terug op gemaakte afspraken, maar door de crisis zijn sommige afspraken misschien wat minder heilig.'

FNV benadrukt dat het om uitstel gaat. 'Het moet gewoon betaald worden, alleen is er de mogelijkheid tot dispensatie. Uitstel van loonsverhoging dus, geen afstel.'

Bron: ANP