Loopmachine Innowalk niet vergoed

De achtjarige Wesley Hoenderdos kan door een hersenverlamming niet zelfstandig lopen. De blijdschap is groot als hij dankzij een gemotoriseerde loopmachine zijn benen wel kan gebruiken.

De ouders van Wesley zorgen zelf voor hun zoon. Omdat Wesley niet voldoende beweegt, worden zijn spieren stram. Zijn ouderen masseren hem daarom twee keer per dag. ’s Avonds draagt hij beenspalken, die zijn moeder Anneke Hoenderdos bij hem aanbrengt.  Het bevestigen van deze spalken is voor Wesley erg pijnlijk.Innowalk

Mevrouw Hoenderdos ziet op een beurs een geautomatiseerde loopmachine staan: de Innowalk. Dit medische hulpmiddel is bedoeld voor gehandicapten die niet zelf kunnen staan of lopen. Drie weken geleden zet Wesley zijn eerste stappen met behulp van de Innowalk.  

‘Het is onbeschrijflijk, hij is net als een ander kind’, vertelt ze. Dankzij de Innowalk zijn de beenspalken niet meer nodig, en blijven Wesley’s spieren soepel. ‘Door die bewegingen gaat zijn ontlasting ook vele malen beter’, zegt mevrouw Hoenderdos.Niet vergoed

Leverancier F1 Mobility heeft meer machines op proef bij kinderen geplaatst. Er is alleen een probleem: het apparaat kost 15 duizend euro, en wordt niet vergoed. Dit komt volgens Bart van der Kroon van F1 Mobility omdat de zorgverzekering de Innowalk niet in een zorgpakket kan plaatsen.

‘Het gevolg daarvan is dat ik na de proefplaatsing van zes weken die [de Innowalk, red.] weer moet ophalen. Tot verdriet van ouders en in het nadeel van het kind’, vertelt Van der Kroon.RTL Late Night

Mevrouw Hoenderdos is op 2 september te gast bij RTL Late Night, waar ze haar verhaal doet. Antoinette is die avond ook aanwezig bij het praatprogramma van Humberto Tan. Wesley’s verzekeraar de Amersfoortse neemt de dag erna contact op met Radar.

De verzekeraar doet een gift, zodat Wesley zijn loopmachine kan houden. Ze vragen Wesley’s moeder bovendien om een vergoedingsaanvraag in te dienen.

Deze aanvraag wordt op formele gronden afgewezen. Als zij daarna een aanvraag voor bemiddeling indient bij Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ), bemiddelt de ombudsman. De Amersfoortse stuurt dan aan op een uitspraak van het Zorginstituut Nederland.

Forumreacties

14
  • Door Radar

De achtjarige Wesley Hoenderdos kan door een hersenverlamming niet zelfstandig lopen. De blijdschap is groot als hij dankzij een gemotoriseerde loopmachine zijn benen wel kan gebruiken. 'Het is onbeschrijflijk, hij is net als een ander kind', vertelt zijn moeder Anneke Hoenderbos. Er is een probleem: het apparaat kost 15.000 euro en de verzekeraar vergoedt ’t niet. Maandag 22 september 2014 in Radar, om 20:30 bij de AVROTROS op NPO 1

  • Door sjohie

En de reden dat ze het (nog) niet vergoedden is omdat het nog niet is goedgekeurd door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), aldus dit artikel. Maar is dit nou een moreel verwerpelijke PR/lobby actie van de importeur over de rug van een onschuldig slachtoffertje, of niet? Ze hebben dat apparaat blijkbaar kosteloos mogen proberen, wees dan een fatsoenlijk bedrijf en verleng die periode totdat het apparaat is goedgekeurd, en vergoed kan worden, dat zit zo te lezen wel in de pijpleiding.

  • Door Not logged in

Mijn dochter heeft ook cerebrale parese, dus ik begrijp de emoties van moeder. Maar ik snap die verzekering wel. Iedereen zit maar te klagen over zorgkosten die de pan uitrijzen en dan zouden verzekeringen dit soort apparaten ook maar moeten vergoeden? Tel volgend jaar dan nog maar eens 500 euro op bij je premie. Mijn dochter heeft een driewieler waar ze niet goed mee kan fietsen. Nou kwamen wij op diezelfde beurs een fietsenleverancier tegen die een prachtige fiets voor haar had. Een soort ligfiets met kuipstoel, elektrische trapondersteuning, noem maar op. Maar helaas, het ding kost net zo veel als een kleine auto. Dat gaat de gemeente niet vergoeden natuurlijk. Waar we eigenlijk eens stil bij moeten staan is hoe veel beter onze gehandicapte kinderen het hebben ten opzichte van kinderen in dezelfde situatie 50 jaar terug. Verbeterde therapieën, allerlei soorten rolstoelen, spalken en ondersteunende hulpmiddelen.