Loterij maakt excuses voor onrust

loterij800.jpg

De Staatsloterij heeft spijt van de onrust die onder deelnemers is ontstaan, met name over haar werkwijze. Onder de kop 'We hebben geluisterd. En we hebben geleerd' heeft de loterij zaterdag een paginagrote advertentie geplaatst in De Telegraaf.

'De laatste tijd is de Staatsloterij niet altijd positief in het nieuws geweest. Dit ging vooral over onduidelijke communicatie. Dat spijt ons zeer. Want van ons mag je volledige betrouwbaarheid verwachten', zegt directeur Frans van Steenis op de site van de Staatsloterij.

Misleidende mededelingen

Hij doelt onder meer op het oordeel van de Hoge Raad dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. Daarnaast werd beweerd dat de Staatsloterijtrekking te manipuleren zou zijn. De organisatie schakelde een extern bureau in dat na onderzoek vaststelde dat de loterijsystemen betrouwbaar zijn. Daar bovenop daalde de omzet met 4,5 procent.

Winnaar anoniem, trekking openbaar

Als gevolg van dit alles was de reputatieschade een feit. 'Wij hebben de afgelopen maanden met veel spelers gesproken. Hun kritiek hebben we serieus genomen en we zijn hiermee aan de slag gegaan', zegt Van Steenis.

In de advertentie in De Telegraaf wordt met zes vernieuwde garanties beterschap beloofd. De Staatsloterij garandeert onder meer dat 'winnaars altijd anoniem blijven', 'alleen wordt getrokken uit verkochte loten', 'alle prijzen vrij zijn van kansspelbelasting' en 'alle trekkingen openbaar' zijn.

Bron: ANP