background branding

Lucovitaal Oor & Gehoortabletten: wondermiddel voor het gehoor?

Heb je last van slechthorendheid of oorsuizen? Door middel van een potje vitaminepillen zou je daar een hoop minder last van kunnen hebben, maar is dat ook echt zo?

Het product 'Oor & Gehoortabletten' van Lucovitaal adverteert in reclamefolders dat hun pillen kunnen helpen voor mensen die slechthorendheid ervaren. Ook zou het middel goed zijn tegen oorsuizen.

Wat zit erin?

Radar checkt bij de klantenservice van Lucovitaal hoe dat precies werkt. Een medewerker legt uit dat er bepaalde stofjes in de pillen zitten die er voor zorgen dat de doorbloeding van het oor beter wordt. 'Ginkgo Biloba is zo'n stof. Ook zit er zink in. Zink werkt herstellend op de cellen.' Volgens de medewerker werkt Vitamine E herstellend, zorgt magnesium voor ontspanning en werken de B-Vitamines op het zenuwstelsel. Wie de ingrediëntenlijst naloopt constateert dat er voornamelijk vitamines, mineralen en vulmiddel in zit.

Helpt tegen oorsuizen?

Volgens Lucovitaal helpen de pillen tegen oorsuizen. 'De Ginkgo Biloba en magnesium werken daarvoor. Als het gehoor beschadigd is is het niet zo dat je in één keer vol gaat horen met dit supplement.'

De fabrikant adviseert om twee verpakkingen van zestig tabletten aan te schaffen en dat het wel twee maanden kan duren voordat er effect optreedt. Kosten: 25 euro.

'Onzin met hele vage claims'

Mick Metselaar is kno-arts en otoloog en verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij vindt de pillen onzin met hele vage claims en noemt het 'eigenlijk misleiding'. Metselaar heeft de ingrediëntenlijst onderzocht en moet lachen. Volgens hem hebben de vitamines geen nut tegen slechthorendheid of oorsuizen. 'De meeste vitamines plas je er zo weer uit. Er wordt ook gesproken over perifere bloedcirculatie. Dat zit niet in je oor, maar in je vingers en tenen. Het oor is een verlengstukje van je hersens en dus niet perifeer.'

Zo'n 1,6 miljoen Nederlanders hebben last van slechthorendheid. Dat komt voornamelijk door veroudering. Als mensen ouder worden verdwijnen volgens Metselaar eerst de hoge tonen en daarna de middentonen. 'Het aantal mensen met gehoorschade door lawaai is veel minder geworden. Dat komt door veranderingen in de werkomstandigheden. Er zijn geen harde geluiden meer of/en er is ook meer gehoorbescherming.'

Metselaar zegt dat je niets kan doen tegen slechthorendheid. 'Je kan het niet genezen, alleen kunnen gehoorapparaten je wel helpen.' Wat Lucovitaal volgens Metselaar wel goed doet is op hun website doorverwijzen naar de OorCheck.