Maak een feestje van het kerstdiner: zo kies je de juiste wijn bij elk gerecht

24122020 Welke wijn bij welk gerecht.jpg

Hoe ziet jouw kerstdiner er dit jaar uit? Ga je voor een uitgebreid viergangendiner of toch voor gezellig gourmetten? Radar vroeg tips aan wijnkenner Harold Hamersma over welke wijn je het beste bij welk gerecht kunt serveren. 

Ga voor 'allemensvrienden'

Met kerst koken veel mensen graag lekker uitgebreid. Hoe belangrijk is het om de juiste wijn bij een gerecht te serveren? Hamersma: "Dat is heel belangrijk. Als je een bijpassende wijn hebt, smaakt de wijn lekkerder door het gerecht en het gerecht smaakt lekkerder door de wijn."

"Het liefst drink je van lichte naar steeds zwaardere wijnen", zegt Hamersma. "Maar een goede wijn past overal bij. Als mensen heel veel gangen gaan eten met heel veel verschillende wijnen erbij, dan drink je al snel te veel."

Dan kun je volgens Hamersma beter gaan voor een van de 'allemensvrienden', zoals hij het noemt. "Die wijnen werken zich als een kameleon door het zoveelste gangendiner heen. Dan kan je beter een hele goede fles wit en een hele goede fles rood naar keuze kiezen."

Als Hamersma het heeft over 'allemensvrienden' denkt hij  bijvoorbeeld aan een witte sauvignon blanc, pinot grigio of chardonnay, een rosé uit de Provence of een rode cabernet sauvignon, merlot of syrah. 

Kies allemansvrienden voor gourmetten

De 'allemansvrienden' zijn volgens Hamersma ook zeer geschikt voor bij het gourmetten waarbij je groente, vlees en vis door elkaar eet. 

Heb je zowel vleeseters al vegetariërs aan het kerstdiner? Dan is een stevige rode wijn een goede keus volgens Hamersma. 

Welke wijn past bij vis?

"Met vis kom je ook vaak goed weg met een sauvignon blanc of chardonnay. Dat hangt af van de smaak en de bereiding van de vis. Ga je voor een romige zalm, dan ga je voor Chardonnay en kook je met citroen dan ga je sneller voor een sauvignon blanc."

Welke wijn serveer je bij het toetje?

Het dessert is vaak iets zoets, zoals een trifle of iets met chocolade. Heb je een dessert met chocolade? Dan kan een port erbij lekker zijn. Heb je meringue of sorbetijs? "Kies dan bijvoorbeeld voor moscato d'asti. Dat is lekkere druivige, licht schuimende frisse wijn. Hij is vaak lekker licht en dat is perfect als afsluiter."

De smaak van de wijn is ook afhankelijk van de temperatuur waarop hij wordt geschonken. "Wit moet lekker fris zijn, maar te koud is niet goed. Dan verdoofd het de smaakpapillen. Haal hem daarom een kwartiertje voordat je hem serveert uit de koelkast. Dan is hij perfect."

Voor de rode wijn geldt dan weer dat het niet te warm moet zijn. "We hebben het al zo warm van het koken en de kaarsjes. Leg de rode wijn een half uurtje voor het serveren in de koelkast en dan is hij bij het serveren precies op kamertemperatuur."