background branding

Maak je tuin winterklaar met deze 9 tips

De winter is in aantocht, de temperaturen dalen en dat heeft gevolgen voor de tuin. Het is daarom belangrijk je tuin winterklaar te maken. Hoe doe je dat? Een tuinman geeft tips.
 

Eerder besteedden we in Radar al aandacht aan het lenteklaar maken van je tuin.

Lees hier het artikel

Tuinman Robert Sterk van Hoveniersbedrijf Robert Sterk vertelt dat afgestorven vaste planten een warme donkere kleur uitstralen en daarmee voorkom je dat je in de winter met een kale tuin zit. Het winterklaar maken van je tuin bestaat hoofdzakelijk uit het schoonmaken van de tuin en het plegen van onderhoud aan vaste planten. De winter heeft ook een voordeel: tuinen met een laagje sneeuw of ijzel krijgen een wonderbaarlijke uitstraling.

Haal dode planten en onkruid weg

Begin met het verwijderen van dode bladeren, dode planten en onkruid. In een met zorg onderhouden tuin moet je die laag volgens Sterk niet laten liggen. 'De bladeren gaan verteren en schimmelen. In een tuin tast dat je planten ook aan, want die komen daardoor in het voorjaar minder goed op.'

Ga snoeien

Planten en struiken die de afgelopen drie maanden hebben gebloeid kan je prima snoeien, aldus Sterk. Hij noemt de winter een goede periode om de hagen strak en recht te snoeien. Voorjaarsbloeiers zoals de magnolia en rododendron moet je nu juist niet snoeien.

Maak van je tuin een wintertuin

Je kan er ook voor kiezen om je tuin om te toveren in een echte wintertuin. Doe dat met siergrassen, heesters en groenblijvende planten. Denk ook aan heides en violen.

Vergeet niet te bemesten

Ook in de winter moet je je gras bemesten met mestkorrels met een hoog fosforgehalte. 'Dat zorgt dat je gras groen blijft in de winter.' Bestrooi je border met bladaarde, oftewel gecomposteerd blad dat is verzameld van de straat. 'Dat is een natuurlijke bemesting.'

Sluit leidingen af

Vergeet niet om je buitenkraan af te sluiten voordat de vorst komt. Het voorkomt dat je leidingen bevriezen. Mensen met een vijver moeten de pomp eruit halen en afkoppelen.

Plaats een vogelhuisje

Ook in de winter zijn vogels op zoek naar beschutting. Je kan dus een vogelhuisje plaatsen om vogels onderdak te bieden. Maak het huisje wel regelmatig schoon.

Tot slot nog drie tips!

Heb je potplanten in je tuin staan? Zet die dan binnen tijdens de winterperiode. Wil je bestaande planten vermeerderen? Scheur de kluit doormidden en plant beide stukken opnieuw. Mediterrane planten in je tuin zoals een olijfboom? Pak hem in met bubbelfolie tegen de vorst.