Uitzending Radar 2 december: aankopen in videogames, internationale zaaddonaties en intimidatie huurders
Maandag besteedt Radar tijdens de uitzending van 2 december 2024 aandacht aan intimidatie tegenover huurders door verhuurders. Van afsluiten van het gas tot het verwisselen van sloten, het kan ver gaan. Er zijn meldpunten, maar weet elke huurder die wel te vinden? En twee op de vijf bevraagde Radar Panel-leden voelen de druk om weleens wat te kopen in een videospel. Toezichthouder ACM reageert aan tafel.
De verleiding van het doen van aankopen in videogames
Videogames zijn onder jongeren, maar ook onder volwassen, ongekend populair en vaak gratis te downloaden. In steeds meer van die spelletjes kun je aankopen doen, zoals nieuwe levels, nieuwe pakjes voor je personage of zelfs steuntjes in de rug als je dat moeilijke potje maar niet wint.
Twee op de vijf deelnemers aan een Radar Panel-onderzoek voelt zich weleens door een videogame onder druk gezet om binnen het spel iets te kopen. Radar duikt in de trukendoos die games gebruiken om hun spelers daartoe te verleiden - zelfs als die spelers heel jong zijn. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) reageert aan tafel.
Maatregelen tegen massadonatie via internationale spermabanken
Sperma mag in Nederland niet op grote schaal worden gedoneerd. Maar via de European Sperm Bank in Amsterdam kunnen mannen alsnog over de hele wereld tientallen kinderen verwekken. Het kabinet zegt te onderzoeken of het mogelijk is om wettelijke maatregelen te nemen tegen dit soort praktijken.
Gemeenten handhaven amper tegen intimidatie van huurders
Scheldend voor de deur, sloten vervangen of dreigen met het afsluiten van gas, water en licht. Huurteams trekken bij Radar aan de bel: intimidatie tegenover huurders neemt de afgelopen maanden ernstige vormen aan.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving hierop. Sinds januari dit jaar hebben ze verplicht een meldpunt waar huurders terechtkunnen met klachten over hun verhuurder. Maar huurders weten het meldpunt niet te vinden. En als ze dit meldpunt wel hebben ontdekt, handhaven gemeenten amper. Dat blijkt uit onderzoek van Radar onder bijna 200 gemeenten. Hoe kan dat? Wie beschermt deze huurders? En wat gebeurt er om dit te verbeteren?