background branding

Maandag in Radar: Debat over de sleepwet | Willekeur van de zorgverzekeraar

rob-quirinie-debat-sleepwet-uitz-radar-5-3-2018.jpg

Middels een speciaal debat over de sleepwet proberen wij je alles over deze omstreden maatregel te vertellen dat je nodig hebt om tijdens het referendum op 21 maart een afgewogen keuze te kunnen maken. En: de basisverzekering is blijkbaar niet gelijk voor iedereen. Hoe zit dat?

Debat over de sleepwet

Nog een paar weken en de gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats. Dit is ook het moment om middels een referendum aan te geven of je voor of tegen de WIV bent: de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, in de volksmond de sleepwet genoemd.

Maar weten we eigenlijk wel wat de wet precies inhoudt? Mag de AIVD wel of niet een hele wijk afluisteren? Mogen je gesprekken en data zomaar afgetapt worden, en wat gebeurt er dan met die gegevens?

In een debat tussen Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Quirine Eijkman, vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, proberen we uitleg te geven over en antwoorden te geven op vragen over de sleepwet, zodat iedereen een gefundeerde keuze voor of tegen kan maken tijdens het referendum op 21 maart.

De willekeur van de zorgverzekeraar

Stel, op 7-jarige leeftijd is een van je eierstokken verwijderd en op je 21ste moet je met spoed geopereerd worden aan de andere. Het risico bestaat dat deze eierstok te zijner tijd ook verwijderd moet worden.

Omdat je een kinderwens hebt, adviseert de gynaecoloog om je eicellen te laten invriezen. Dit is een behandeling van 10.000 euro die onder de basisverzekering valt. De gynaecoloog schrijft hierover een brief naar de zorgverzekeraar, maar die weigert de medische noodzakelijke behandeling te vergoeden.

Voor de zekerheid probeer je het bij een andere zorgverzekeraar. Geheel tegen de verwachting in vergoedt die deze behandeling volledig. Blijkbaar is de basisverzekering toch niet gelijk voor iedereen. Hoe kan dat, en mag dat wel?Maandag 5 maart 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1. Herhaling: dinsdag 6 maart, 13:20 uur, NPO 2.

Beeld: EenVandaag / ANP Foto