Maandlasten warmte-koudeopslag extreem hoog - reactie Woningbedrijf Velsen
Naar aanleiding van het Radar-item: Maandlasten warmte-koudeopslag extreem hoog kwam Woningbedrijf Velsen met de volgende reactie:
'Woningbedrijf Velsen maakt gebruik van warmte/koude-opslag (WKO) installaties omdat we daarmee aan onze huurders duurzame en betaalbare warmte kunnen leveren. Onder de naam IJbron heeft Woningbedrijf Velsen vijf WKO-installaties in gebruik. Daarmee maken we voor klanten bewust onderscheid tussen huur (Woningbedrijf Velsen) en warmtelevering (IJbron). Daarnaast zijn een aantal woningen van Woningbedrijf Velsen aangesloten op twee WKO-installaties die in eigendom van Deened zijn. Deened hanteert eigen contracten en voorwaarden voor de levering van warmte.
Bij het aangaan van de huurovereenkomst van een woning met een WKO ontvangen nieuwe huurders een leveringsovereenkomst, de tarieven, de voorwaarden en uitleg van het systeem. Woningbedrijf Velsen rekent geen aansluitkosten. Het tarief dat wij in rekening brengen is ter dekking van de exploitatie. Dit tarief is door ons vastgesteld onder het toegestane maximumtarief.
Wet- en regelgeving veranderd
Sinds 1 juli 2019 is (als gevolg van een wijziging) de Warmtewet niet meer van toepassing op de levering van warmte door Woningbedrijf Velsen aan haar huurders. Woningbedrijf Velsen neemt bij het vaststellen van de tarieven voor de levering van warmte nog wel de (maximumprijzen uit de) Warmtewet in acht.
Autoriteit Consument en Markt
Het maximumtarief voor de levering van warmte worden door Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld op basis het NMDA principe. Dit principe houdt in dat de maximumprijs bij warmtelevering niet hoger mag zijn dan de kosten die een verbruiker zou moeten maken voor het verkrijgen van dezelfde hoeveelheid warmte bij het gemiddelde gebruik van gas als energiebron. Meer hierover is te vinden op de website van de ACM.'