'Maatregelen nodig tegen verkoop lachgasballonnen uit bakfietsen'

lachgas-20190729.jpg

Burgemeester Femke Halsema zint op maatregelen tegen de verkoop van lachgasballonnen uit bakfietsen in het centrum van Amsterdam. 'We willen tegen deze vorm van lachgasverkoop optreden,' aldus haar woordvoerder tegen Het Parool.

Het bedrijf Ufogas verkoopt de ballonnen zonder vent­vergunning, schrijft de krant. Op het Leidseplein, het Rembrandtplein, de Reguliersdwarsstraat en de Wallen staan dertien bakfietsen met gasflessen die het uitgaanspubliek bedienen. Ufogas is sinds maart actief en opereert zeven dagen per week, soms met veertig medewerkers. Een ballon kost vijf euro, voor drie ballonnen betaal je een tientje. Volgens de website van het bedrijf moet de ballon eerst online worden besteld, maar wordt deze gelijk uitgeleverd. De verkoop vindt echter plaats door het koeriersbedrijf Deliverbro’s, dat in handen is van dezelfde eigenaar als Ufogas. Na de verkoop van een ballon mag het 'verkooppunt' er slechts 15 minuten staan, maar door regelmatige verkopen blijft de verkoop op één punt. De omzet per avond bedraagt naar schatting tienduizenden euro’s. 

Geen juridische basis om overtreding vast te stellen

Ufogas maakt gebruik van de mazen in de wet en opereert officieel als koeriersbedrijf.

De Amsterdamse politie en handhaving hebben geprobeerd Ufogas van de uitgaansplekken te weren, maar telkens als de gasflessen met een proces-verbaal in beslag werden genomen, haalden de autoriteiten bakzeil. Er is geen juridische basis om een overtreding vast te stellen.

Onderzoek

Burgemeester Halsema onderzoekt ook wat Amsterdam zelf kan ondernemen om de verkoop van lachgas uit bakfietsen aan banden te leggen. 'We kijken naar juridische mogelijkheden,' aldus haar woordvoerder. 'Het aanpassen van de Algemene plaatselijke verordening (APV) behoort tot de mogelijkheden. Ook wordt gekeken of we de ventvergunning zo moeten aanpassen zodat we meer grip krijgen op straathandel.'

Rotterdam

In Rotterdam besloot burgemeester Aboutaleb midden juli de APV zo aan te passen dat lachgas niet meer mag worden verkocht binnen een straal van 500 meter van evenementen. Op het strand van Nesselande en in de omgeving daarvan is ook een ventverbod op de verkoop van lachgas ingesteld. De komende maanden onderzoekt de havenstad of meer gebieden in aanmerking komen voor een verbod op lachgasverkoop.

Voor de woordvoerder van Aboutaleb is het niet duidelijk of in Rotterdam de verkoop ook wordt omzeild door verkopers die zich voordoen als koeriers.

Lees meer: Aboutaleb wil verbod op lachgas bij Rotterdamse evenementen

Bron: ANP MediaWatch / Het Parool