background branding

Mac-malware kon consumenten jarenlang via de webcam bespioneren

mac-malware072517.jpg

Dankzij een bespiedend virus zijn Mac-webcams een half decennium lang gebruikt om hun gebruikers in de gaten te houden. Dat meldt RTL Z dinsdag.

Onderzoeker Patrick Wardle van beveiligingsbedrijf Synack ontdekte de zogenoemde Fruitfly-malware. Dit virus installeert zich nadat de Mac-gebruiker op een kwaadaardige link heeft geklikt. Dankzij deze software kunnen vervolgens op afstand de webcam en de microfoon ingeschakeld worden, om daarmee mensen te bespieden. Het virus kan bovendien wachtwoorden en e-mails onderscheppen.Wat is malware?

Ziek in hun hoofd

Het virus kan worden gebruikt om anderen te bespioneren en is volgens Wardle gemaakt door 'mensen die ziek zijn in hun hoofd'.

De hackers willen ook Mac-computers van 'alledaagse gebruikers' overnemen, benadrukt de onderzoeker. 'Veel mensen overschatten de beveiliging van hun Mac.'Lees ook: 10 kijkersvragen over malware

'Traumatische ervaring'

Wardle weet niet wie er achter Fruitfly zit. Het kan iemand zijn met 'perverse bedoelingen' of wellicht een 'vervelend persoon.' 'Al is het een verveelde tiener die mij aan het bespioneren is via de webcam, dan nog is het een traumatische ervaring,' aldus Wardle.

Beveiliging van computer

Fruitfly is een variatie op oudere ransomware die Mac-beveiliging wel herkent. Bijna de helft van de virusscanners herkent de nieuwe versie. Het wachten is op een beveiligingsupdate voor OS X.Bescherm jezelf tegen ransomware met deze tips

Bron: RTL Z