Mag een bedrijf (administratie)kosten inhouden bij een voucher?

kosten-voucher-01052020.jpg

Radar krijgt de vraag van consumenten of het is toegestaan als een bedrijf een voucher aanbiedt, met een lagere waarde dan de oorspronkelijke uitgave.

Wat als je een product voor 100 euro hebt aangeschaft en je een voucher krijgt voor 95 euro, waarbij de resterende 5 euro wordt ingehouden als administratiekosten?

'Dit mag absoluut niet'

'Als een bedrijf een overeenkomst met de consument beëindigt, moet er een volledige terugbetaling plaatsvinden', zegt Martijn Witvliet, jurist van het Europees Consumenten Centrum (ECC). 'Extra kosten inhouden mag dus absoluut niet.' 

Dat de terugbetaling in de vorm van een voucher gebeurt, is al een uitzondering. 'Maar de waarde van de voucher mag zeker niet minder zijn dan wat de consument voor het product of de dienst heeft betaald.' 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt op haar website hetzelfde. 'Accepteert u een voucher? Dan moet de waarde van voucher net zoveel zijn als u al het geld dat u hebt betaald. De voucher moet ook de eerder betaalde reserverings,- en administratiekosten en dergelijke vergoeden.' 

Volgens toezichthouder ACM kunnen er wel kosten gerekend worden voor het omboeken van een reis, als dit in de voorwaarden van de reisorganisatie staat. 

Zelfde regels voor voucher van buitenlands bedrijf

Je hebt dus recht op een volwaardige voucher als je iets hebt aangeschaft bij een Nederlands bedrijf; dezelfde rechten gelden bij vouchers van buitenlandse bedrijven. 

Worden op jouw voucher kosten ingehouden?

Als de waarde van jouw voucher lager uitvalt dan wat je oorspronkelijk betaald hebt, is het advies om eerst het bedrijf hierover te benaderen. 'Probeer er samen uit te komen. Maak kenbaar dat je het er niet mee eens bent dat de voucher niet de volledige waarde dekt', zegt Witvliet.

Wordt daar geen gehoor aangegeven, kun je een melding maken bij de ACM. 'Ook als het om een bedrijf uit een ander Europees land gaat, want ze hebben samenwerkingsverbanden met de autoriteiten in landen als Frankrijk en Spanje', zegt Witvliet.

Je zou je ook kunnen melden bij het ECC, als het gaat om een grensoverschrijdend conflict. 'Dan gaan wij contact opnemen met die partij om zo tot een oplossing te komen.'

Radar over vouchers

Radar heeft eerder in de uitzending al uitgebreid aandacht besteed aan (reis)vouchers. Via onderstaande links vind je antwoord op veel van je vragen over vouchers. 

Meer over