Mag een webshop extra kosten rekenen als je met creditcard betaalt?

Meidencreditcard

Je vult je winkelmandje, klikt op ‘afrekenen’ en kiest voor gemak: betalen met creditcard. Maar dan verschijnt er ineens een extra bedrag: “verwerkingskosten”, “betaaltoeslag” of gewoon “creditcard fee”. Mag dat eigenlijk wel?

Betaalkosten: wat is toegestaan?

Sinds de invoering van de Europese betaaldienstenrichtlijn PSD2 mogen winkeliers geen extra kosten rekenen voor het gebruik van gangbare betaalmiddelen. Dat geldt dus ook voor Visa, Mastercard of een gewone bankoverschrijving – mits het om particuliere kaarten gaat. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mogen toeslagen bij dit soort betalingen dan ook niet in rekening worden gebracht.

Webshops die dit tóch doen, overtreden mogelijk de wet. Toch zijn er uitzonderingen. Zo vallen zakelijke creditcards, betalingen met American Express of transacties buiten de EU niet onder het verbod. In die gevallen mag een webshop nog wel extra kosten in rekening brengen.

Wat zegt de toezichthouder?

De ACM bevestigt tegenover Radar dat het zogeheten surcharging-verbod nog altijd geldt. Dit houdt in dat winkeliers het bedrag dat zij zelf betalen aan hun betaalprovider - ook wel de Merchant Service Charge (MSC) genoemd - niet mogen doorberekenen aan de consument

Die MSC bestaat uit verschillende componenten: bijvoorbeeld de scheme fees van Visa of Mastercard, de interchange fees (kosten tussen banken) en de marge van de betaaldienstverlener. Winkeliers mogen alleen hun eigen werkelijke kosten rekenen, en niets daarbovenop.

Ook benadrukt de ACM dat verkopers transparant moeten zijn over eventuele kosten. De consument moet vóór het afronden van een aankoop kunnen zien welke kosten aan een betaalmethode verbonden zijn – ze mogen dus niet ‘verstopt’ worden in een later stadium van het afrekenproces.

“Voor het grootste deel van de betaaltransacties mogen winkeliers geen toeslagen in rekening brengen,” zegt Dorith de Jong, persvoorlichter bij de ACM. “En als dat tóch gebeurt, kunnen consumenten de winkelier aanspreken of een melding bij ons doen.”

Grijze gebieden

Toch blijkt in de praktijk dat sommige webshops alsnog een extra bedrag rekenen, verpakt in andere termen. In plaats van ‘creditcardkosten’ worden er bijvoorbeeld ‘verwerkingskosten’, ‘betaalkosten’ of ‘administratiekosten’ gerekend.

Dat is niet altijd toegestaan. Volgens de regels mag een webshop alleen kosten doorbelasten als het gaat om een niet-gangbare betaalmethode of als de kosten echt gemaakt worden voor de dienst zélf (bijvoorbeeld een externe betaalprovider die een extra dienst levert). In andere gevallen is het risico groot dat de consument betaalt voor iets wat eigenlijk gewoon verboden is.

Daarnaast zijn buitenlandse webshops niet altijd gebonden aan dezelfde regels – zeker niet als ze buiten de EU gevestigd zijn.

Wat kun je doen als consument?

Zie je tóch een toeslag verschijnen bij een gewone creditcardbetaling? Dan kun je de volgende stappen nemen:

  1. Check of het om een gangbare kaart gaat (Visa/Mastercard, particulier gebruik).
  2. Spreek de webshop aan: vraag waarom je extra betaalt.
  3. Meld het bij ConsuWijzer of de ACM: zeker als het om grotere bedragen gaat of structureel lijkt te gebeuren.

De toezichthouder verzamelt deze signalen om handhaving mogelijk te maken – ook als je het bedrag zelf misschien niet de moeite waard vindt om op te eisen.

Extra betalen omdat je kiest voor gemak mag in veel gevallen dus helemaal niet. De wet beschermt consumenten tegen dit soort verborgen toeslagen. Maar in de praktijk gebeurt het toch – soms door creatieve boekhoudtrucs, soms door onwetendheid. Als consument is het goed om te weten: bij twijfel kun je gewoon vragen stellen. En je rechten opzoeken. Want eerlijk betalen is een recht – ook online.