background branding

Mag een webwinkel een bestelling na twaalf dagen nog annuleren?

Je bent op zoek naar een nieuwe bank en ziet bij webwinkel Made.com een prachtexemplaar. Die blijkt flink afgeprijsd te zijn, dus je bestelt, betaalt en wacht netjes af. Na twaalf dagen annuleert de webwinkel, omdat de prijs fout zou zijn. Mag dat?

De 'Trent hoekbank' werd eind juli in een 'flash sale' aangeboden van 2299 euro, voor 679 euro. Een mooie korting zou je denken en dat is ook precies het idee van een flash sale waarbij producten gedurende korte tijd met hoge korting worden aangeboden. Beau, die zich meldde bij Radar, dacht daarom niet dat hier sprake zou kunnen zijn van een foutieve prijs.

Na twaalf dagen geannuleerd

Toch werd na twaalf dagen zijn bestelling geannuleerd met de mededeling dat de prijs foutief ingevoerd was. Zijn geld werd teruggeboekt en verder verwees Made.com naar de algemene voorwaarden.

'Er is een koopovereenkomst'

'Dat is een vrij lange tijd na bestelling', vindt jurist Martijn Witvliet van het Europees Consumenten Centrum. 'Mocht je er op vertrouwen dat het aanbod klopte? Aangezien de bank werd aangeprezen in een flash sale hoef je niet te twijfelen aan de juistheid van de prijs. Er komt dan een rechtsgeldige koopovereenkomst tot stand.' Witvliet vindt dat Made.com de bank alsnog moet leveren. Kom je er toch niet uit met een webwinkel als deze wegens een foute prijs de bestelling annuleert? 'Stel deze in gebreke en geef aan dat je de bank geleverd wil krijgen. Bij weigering kan je naar de rechter.'

Reactie Made.com

Damien Poelhekke van Made.com legt uit dat hier sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Door verhuizing van inventaris naar nieuwe warenhuizen en een foutief ingevoerde prijslijst (handwerk) is de bank voor onder de kostprijs verkocht. Made.com heeft toch besloten de bank voor 679 euro te leveren.

Made.com is geregistreerd in Engeland. Mocht het tot een vordering komen, dan kan je gebruikmaken van de 'small-claims-procedure'. Je legt je conflict dan schriftelijk voor aan een rechter. Dat kan alleen als de tegenpartij niet in Nederland gevestigd is. Je claim mag niet hoger zijn dan 5000 euro en je betaalt alleen griffiekosten. De verliezer betaalt de proceskosten.