Mag je werkgever je zomaar op koorts testen?

Thermometer_15.05.2020.jpg

Het kabinet gaat in gesprek met bonden en werkgevers over de 'prangende' vraag of werkgevers hun werknemers zomaar op koorts mogen testen. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) moeten bedrijven wel rekening houden met privacy-regels.

'Aan de andere kant wil je weten dat je collega's gezond zijn', legt de bewindsvrouw het dilemma uit. Het is 'niet zo gemakkelijk om eenduidig antwoord te geven' op de vraag of een werkgever zomaar op koorts mag testen.

Thermische camera's

'Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk weer aan het werk en deze coronacrisis achter ons laten. We horen dat allerlei organisaties verschillende middelen inzetten om mensen snel te kunnen controleren op koorts. Niet alleen met een thermometer, maar ook met thermische camera's', liet Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, vorige maand al optekenen.

'Dat mag niet. Vanuit de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dit een ernstige overtreding. Als dit gebeurt, zullen we als AP handhavend optreden.'

Geen gelijkwaardigheid

Volgens AP mogen werkgevers in een arbeidsrelatie niet testen 'omdat er geen sprake is van gelijkwaardigheid'. Een werknemer kan zich dan onder druk gezet voelen om toestemming te geven, meent de toezichthouder.

Werkgevers mogen volgens de privacy-waakhond weliswaar niet testen, Van Ark geeft aan dat ze wel voor een veilige werkomgeving moeten zorgen. 'De rol die werknemers daarin hebben is dat ze bijdragen aan die veiligheid. Maar dit is een vraag die steeds prangender gaat spelen, dus daar wil ik graag met sociale partners over in gesprek.'

Bron: ANP