Mag je werkgever van je verwachten dat je overwerkt?
Als het druk is, er deadlines naderen of collega’s ziek zijn, moet je weleens overwerken. Mag je werkgever dat eigenlijk wel van je verwachten? Of kun je jouw werkzaamheden om 17.00 uur gewoon neerleggen?
Niet wettelijk geregeld
Om jou als werknemer te beschermen bestaat de Arbeidstijdenwet. Hierin staat hoe lang je per dag en per week mag werken en wanneer je recht hebt op pauze of rusttijd. Er wordt gespecificeerd dat je per dienst maximaal twaalf uur mag werken en per week maximaal 60 uur. Maar over overwerken zegt de wet niks.
Afspraken in cao of arbeidsovereenkomst
Je werkgever kan je daarom alleen verplichten om over te werken als hier afspraken over gemaakt zijn in je arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of de cao. In dat geval ben je verplicht om over te werken als dat nodig is.
In je cao of arbeidsovereenkomst staat dan ook of en op welke manier overuren gecompenseerd worden. Daar wordt gespecificeerd of de gemaakte uren bijvoorbeeld uitbetaald worden of dat je ze kunt opnemen als tijd voor tijd.
Mag je werkgever het verwachten?
Staan er geen afspraken over overwerken in je cao of contract? Dan kan je werkgever je niet verplichten om over te werken.
Toch kan en mag je werkgever volgens vakbond CNV van je verwachten dat je soms overwerkt. “Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden”, vermelden zij op hun website. “We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren.”
Wat als je structureel overwerkt?
Werk je structureel over? Dan moet je misschien te veel werk in te weinig tijd doen en dan kun je jouw werkgever om meer contracturen vragen.
Als het aantal uren dat je gemiddeld per maand werkte in de afgelopen drie maanden hoger was dan het aantal uren in je contract. Dan kun je zelfs recht hebben op een aanpassing van je contract.
Bron: CNV