Makro haalt verdacht vlees uit de schappen

makro-roept-vlees-terug-180309.jpg

De Nederlandse groothandel Makro haalt verse rundvleesproducten van het omstreden Belgische vleesbedrijf Veviba uit voorzorg uit de schappen. Ook wordt de samenwerking met de van fraude beschuldigde onderneming stopgezet. De keten benadrukt evenwel dat het verdachte diepvriesvlees van Veviba niet door Makro is verkocht.

Vorige week bleek dat bij Veviba uit Bastenaken meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was. Er zou zijn geknoeid met de invriesdatum. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) trok de erkenning van het bedrijf woensdag in. Daarop haalden de Belgische supermarktketens Delhaize en Colruyt een hele reeks vleesproducten van het verdachte slachthuis uit hun winkels.

Vervalsing van invriesdata

'We hebben inmiddels begrepen dat de vermeende vervalsing van invriesdata bij Veviba alleen betrekking heeft op diepvriesrundvleesartikelen', zo verklaarde Makro donderdag. Het vlees dat uit voorzorg niet meer wordt verkocht betreft verse producten van het label Arden Beef. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights beweerde eerder dat Makro wel het verdachte vlees zou verkopen.

Geen probleem bij Albert Heijn

Albert Heijn, net als Delhaize onderdeel van het Nederlands-Belgische supermarktconcern Ahold Delhaize, doet zowel in Nederland als België geen zaken met de bewuste leverancier. In de schappen van Albert Heijn ligt dus ook geen vlees dat teruggehaald moet worden, aldus een woordvoerster.

Delhaize stopt samenwerking

De Belgische supermarktketen Delhaize zet de samenwerking met vleesbedrijf Verbist stop. Dat laat het onderdeel van het Nederlands-Belgische supermarktconcern Ahold Delhaize weten naar aanleiding van het geknoei met invriesdata van vlees bij het bedrijf.

'Deze vaststellingen hebben geleid tot een volledige en onherstelbare vertrouwensbreuk', zo laat Delhaize weten in een verklaring.Een dag eerder werd al bekend dat Delhaize en de Belgische branchegenoot Colruyt een grote lading vlees uit de schappen haalden. Ook Colruyt doet Verbist in de ban. Daarnaast wordt gezind op stappen om via rechter de schade te verhalen.

Mishandeling van runderen

Veviba valt onder de slachthuisgroep Verbist. Bij dat concern hoort ook het slachthuis in Izegem waar dierenrechtenactivisten vorig jaar mishandeling van runderen vastlegden. De onthulling leidde tot veel ophef. Dat slachthuis moest toen tijdelijk dicht.

Bron: ANP