Malafide aannemers maken er wéér een bende van

Eind 2023 besteedde Radar aandacht aan het bedrijf Dak en Kozijn BV. In zestien maanden tijd had het aannemersbedrijf tientallen mensen gedupeerd en had het, blijkt nu, een totale schuld van bijna negen ton opgebouwd. Hebben de mannen achter Dak en Kozijn hun lesje geleerd? Daar lijkt het niet op.
Fikse aanbetalingen, weinig werk
Mensen die Dak en Kozijn hadden ingeschakeld moesten behoorlijke aanbetalingen doen. Bij een flink aantal mensen werd ook wel daadwerkelijk gestart met werkzaamheden, maar al gauw kwamen er geen werklieden meer over de vloer. Anderen deden een aanbetaling, maar kregen daar niks voor. Na zestien maanden was het bedrijf failliet.
Bestuurders aansprakelijk gesteld
Op papier was de enige bestuurder van Dak en Kozijn BV ene Michael Vos. Maar na onderzoek van de curator bleek dat er meer aan de hand was. Zo had Vos vlak voor het faillissement nog een auto van het bedrijf voor een laag bedrag aan een zakenpartner verkocht. Daarnaast zijn er gelden betaald ‘zonder dat daarvoor een afdoende rechtsgrond aanwezig was’. Vos werd begin dit jaar veroordeeld tot het betalen van 50.000 euro aan de boedel. Zakenpartner Rafik Fattouhi moet via een regeling 12.000 euro aan de boedel betalen.
Herhaling van zetten onder nieuwe naam DakDirect
Begin dit jaar lijkt de geschiedenis zich ineens te herhalen. Bij Radar komt een melding binnen van een gezin dat ruim 15.000 euro betaalde aan het Tilburgse bedrijf DakDirect BV. Wederom een bedrijf van Michael Vos. Het gezin heeft in de aanloop van de verbouwing veelvuldig te maken met Michael en Rafik, maar ziet hen na de aanbetaling nog slechts één keer. Niet om de klus te klaren, maar om nogmaals om een extra aanbetaling te vragen. Het jonge gezin hoort daarna niets meer van DakDirect. De steiger die bij hun huis staat, wordt enkele weken later opgehaald door een verhuurbedrijf dat ook niet betaald had gekregen.
Politie bekijkt de zaak
Wanneer we voor de deur staan bij DakDirect, blijkt dat de heren kort daarvoor vertrokken zijn met een huurachterstand. Ook begrijpen we dat beide heren persoonlijk failliet verklaard zijn. Buurtbewoners vertellen ons dat eerder dit jaar een politie-inval zou zijn geweest. Reden voor Radar om eens te informeren bij de politie. Deze laat ons weten”
‘Het bedrijf is bij ons bekend en er lopen een of meerdere aangiftes tegen hen, waaronder een aangifte van faillisementsfraude door de curator. In het verleden zijn de eigenaren vaker aangehouden. Kortom; daar waar sprake is van aangifte van strafrechtelijke zaken, wordt het door ons onderzocht, maar mogelijk zijn er ook nog civielrechtelijke overtredingen.’