Malafide webshop, onduidelijke dropshipper of betrouwbare webwinkel? Zo word jij nooit meer genept.

In Nederland wordt jaarlijks 10% van de mensen slachtoffer van online fraude. Het grootste deel gaat het schip in bij een online aankoop. Er wordt niets geleverd of er wordt iets geks opgestuurd uit China wat niet lijkt op wat ze hebben besteld.

Internetrechercheur Nadine Werkhoven kijkt met Vanessa mee naar een aantal websites. De website formule1seats.com verkoopt tickets voor de Formule 1 in Zandvoort, waar de kaartjes overal al zijn uitverkocht. Volgens Werkhoven is dat al red flag. Waarom verkoopt deze partij nog wel kaartjes? 

Kijk bij wie je koopt

Volgens Werkhoven is het belangrijk om te checken waar je iets aanschaft. Een webwinkel is verplicht het KVK-nummer in de algemene voorwaarden te vermelden. Maar wie het KVK-nummer bij de ticketleverancier googelt ziet al snel dat het hoort bij een bedrijf dat niets met formule 1 kaartjes te maken heeft. Misbruik dus.

Op de website is te zien dat de ticketleverancier 5 sterren scoort op Trustpilot. Het loont dan om even zelf op Trustpilot te kijken voor ervaringen. Dan wordt direct duidelijk dat er alleen ervaringen zijn van mensen die voor honderden euro’s zijn opgelicht.

Hoe lang bestaat de site?

Volgens Werkhoven is ook babescandal.nl foute boel. De website verbergt wie erachter zit door alleen een emailadres in de algemene voorwaarden neer te zetten en geen KVK-nummer. Een andere tip van Werkhoven is om even te kijken hoelang de website al bestaat. Dat blijkt pas enkele weken te zijn en dan is het heel vreemd dat er bergen met tevreden klanten zouden zijn.

Dropshipping niet duidelijk

De derde website is holland-fashion.nl. Ook daar krijgt Radar veel klachten over en online is er nauwelijks iemand te vinden die een goed woord voor de webwinkel over heeft. Werkhoven legt uit dat mensen denken te bestellen bij een Nederlandse webwinkel, maar in werkelijkheid te maken hebben met een dropshipper. 

Dat is niet illegaal, maar het is slecht te vinden op de website. Bij het retourbeleid is dat zelfs niet te vinden, pas als je de algemene voorwaarden helemaal tot onderaan doorneemt blijkt dat je de spullen naar China moet retourneren. En daar zijn hoge kosten mee gemoeid. 

Niet zoals verwacht? Kosteloos retourneren eigenlijk verplicht

Ook vermeldde de website in eerste instantie dat retour gratis was, maar bleek dat in de praktijk niet zo te zijn. Wie klaagt wordt een reductie van de prijs aangeboden, maar wie een product heeft ontvangen dat anders is dan wat besteld is, heeft daar niets aan. Sterker nog: als webwinkel moet je ervoor zorgen dat dat kosteloos geretourneerd kan worden.

Formule1seats.com en babescandal.nl zijn inmiddels uit de lucht. Holland-fashion.nl bestaat nog, maar reageert niet op onze vragen over de vele klachten die er over de website zijn. 

Vijf tips om niet genept te worden:

Wil jij zorgen dat je nooit meer belazerd wordt online? Check dan in een minuutje deze vijf zaken:

1 Is het te mooi om waar te zijn?
Dan is dat ook zo. Wees argwanend, want waarom zou de aanbieding zo scherp zijn?

2 Check het KVK-nummer.
Staat het op de website? Meestal staat het onderaan de site of anders in de algemene voorwaarden. Een KVK-nummer is verplicht. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je direct zien met welke partij je te maken hebt.

3 Hoelang bestaat de website?
Oplichters wisselen regelmatig van domeinnaam. Zodra er teveel klachten zijn over de ene site, kopiëren ze de boel naar de volgende naam. Door even te kijken wanneer de domeinnaam is geclaimd, kun je veel geld besparen. Dat kun je voor .nl adressen bij SIDN en internationaal bij whois.domaintools.com.

4 Zijn de reviews betrouwbaar? 
Dat op de website positieve reviews te vinden zijn, zegt niets over de daadwerkelijke ervaringen van klanten. Zoek daarom altijd op buiten de website naar ervaringen, bijvoorbeeld via Google-reviews of Trustpilot.

5 Betaal achteraf, via Paypal of credit card
Ken je de partij niet? Dan is het slim om te kijken of je niet direct via Ideal je geld hoeft over te maken. Paypal en creditcardmaatschappijen bieden de mogelijkheid je geld terug te halen als je opgelicht bent.