'Man met migraine heeft meer vrouwenhormoon'

migraine-man-auw-270618.jpg

Mannen met migraine hebben een hoger niveau van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun bloed dan mannen die geen last hebben van de zware hoofdpijnaanvallen. Ook is het mannelijke hormoon testosteron bij hen minder actief, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus MC in Rotterdam.

Het is voor het eerst dat wetenschappers aanwijzingen vinden dat geslachtshormonen een rol spelen bij mannen met migraine. De onderzoekers hopen dat hiermee nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen worden ontwikkeld.

Verhoogd oestrogeenniveau

Uit het onderzoek blijkt dat mannen met migraine een permanent verhoogd oestrogeenniveau hebben. De hoeveelheid testosteron is bij hen hetzelfde als bij mannen zonder migraine, het hormoon blijkt echter wel minder actief. Daardoor hebben mannen met migraine volgens de onderzoekers onder andere minder baardgroei.

'Van vrouwen met migraine wisten we al dat de frequentie, duur en ernst van hun aanvallen samenhangt met natuurlijke schommelingen in oestrogeenconcentraties', zegt promovendus Ron van Oosterhout.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Bron: ANP