background branding

Mannelijke obers - reactie Spaghetteria

20200210_spaghetteria_logo.png

Naar aanleiding van het item over de uitsluitend mannelijke obers bij Spaghetteria in de Radar-uitzending van 10 februari 2020 heeft Spaghetteria de volgende reactie opgestuurd:

'Het klopt dat wij op dit moment alleen mannen hebben werken bij de vestigingen van Spaghetteria, dit geldt echter niet voor de volledige organisatie van Spaghetteria als wel andere horecaondernemingen van ons als eigenaren.

Om heel eerlijk te zijn is het bij de Spaghetteria simpelweg zo gegroeid, het komt in ieder geval niet van een tekentafel. Toen we acht jaar geleden begonnen met onze eerste vestiging op de van Woustraat in Amsterdam waren we met zijn drieën, we hadden alleen een kok in dienst. Verder was er geen personeel en af en toe werden we uit de brand geholpen door vrienden. Langzaamaan kregen we toch behoefte aan personeel en kwamen er broertjes van vrienden ons helpen in bijvoorbeeld de afwas en later ook in de bediening. Deze jongens droegen dan weer vrienden van hun aan en zo ontstond er een team van alleen maar jongens.

Inmiddels zijn wij sterk gegroeid maar heeft deze tendens zich min of meer op dezelfde manier doorgezet. Wij hebben altijd wel een advertentie online staan waar we om personeel vragen maar de praktijk wijst uit dat nieuw personeel eigenlijk altijd wordt aangedragen door het huidige personeel. Wat wij wel merken is dat wij eigenlijk nooit echt verlegen zitten om personeel terwijl dit wel iets is waar de horeca in algemene zin mee worstelt. Wij krijgen vaak te horen van personeel dat ze het een leuk element vinden dat er alleen jongens werken en dat het een van de redenen is dat er altijd nieuw personeel staat te trappelen om open gekomen plekken bij ons in te nemen. Gezien de personeelscrisis binnen de horeca (wij horen dit overal om ons heen van collega’s en er zijn zelfs zaken die dagen gesloten blijven om deze reden) is dit natuurlijk wel iets dat wij koesteren. Goed personeel is immers een van de bouwstenen voor een succesvolle horecazaak en heeft ons onlangs een vermelding in de nieuwste Gault & Millau gids opgeleverd waar wij onder andere worden geroemd om onze service en gastvrijheid.

Wat ons betreft is het allemaal niet in steen gebeiteld en dus absoluut géén beleid van ons maar vooralsnog organisch ontstaan. Soms gaan dingen, zoals ze gaan. Wij hebben binnen onze organisatie ook meermaals besproken om eens een vestiging met alleen maar dames te starten en wij sluiten ook zeker niet uit dat er binnenkort ook dames op de vestigingen zullen werken waar nu alleen nog mannen zijn.
Het zou natuurlijk best kunnen dat het zich op dit moment heeft ontwikkeld tot iets onwenselijks, we zullen hier intern zeker over gaan spreken.'