Marion liet haar baarmoeder verwijderen na diagnose voorstadium kanker: 'HPV-prik is zo belangrijk'

hpv-vaccin-19-01-2021-780.jpg

Vijfduizend vrouwen krijgen ieder jaar de diagnose 'voorstadium van baarmoederhalskanker'. Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, vraagt aandacht voor de preventie van baarmoederhalskanker. Marion (33) kreeg te horen dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had en benadrukt het belang van de HPV-vaccinatie.

Marion liet drie jaar geleden een uitstrijkje maken, nadat ze te maken had met onverklaarbare bloedingen. De uitslag van dat uitstrijkje bleek niet goed, en nadat er weefsel is afgenomen kreeg Marion het bericht 'voorstadium baarmoederhalskanker'.

Marion na diagnose: 'Ik wil dat het eruit is'

In dat voorstadium is er geen sprake van kanker. Toch besluit Marion haar baarmoeder helemaal te laten verwijderen. 'Ik dacht alleen maar: ik wil dat het eruit is. Ik had al twee kinderen, daar mag ik mezelf gelukkig mee prijzen. Maar de keuze voor nog één is er niet meer.'

De periode na de ingreep valt Marion zwaar. 'Het is weliswaar geen kanker, maar je hebt alsnog te maken met herstel, zowel lichamelijk als psychisch.' Op beide fronten mist Marion ondersteuning. 'Je moet zelf aan de bel trekken. Gelukkig heb ik dat gedaan en ben ik doorverwezen naar een psycholoog.'

'HPV-prik is zo belangrijk'

Marion heeft de vaccinatie voor HPV niet gehad, simpelweg omdat die toen nog niet bestond. Ze is erg blij dat die mogelijkheid er nu wél is. 'Het is zo belangrijk dat al die meiden worden ingeënt. En vanaf dit jaar krijgen ook jongens de prik aangeboden. 'Dat is niet alleen van belang omdat de verspreiding van het HPV-virus in te dammen, maar ook omdat jongens kanker kunnen ontwikkelen van het HPV-virus.

De vaccinatiegraad voor de HPV-prik lag in 2019 op 53 procent. Zes op de tien vrouwen laat na een oproep een uitstrijkje maken. En dus blijven Stichting Olijf en Marion hameren op het belang van de inenting en het uitstrijkje.

Jaarlijks krijgen achthonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. En die diagnose kan veel impact hebben: pijn, complicaties, ongewilde kinderloosheid en seksuele problemen.

De week van 18 tot en met 24 januari staat in het teken van de preventie van baarmoederhalskanker.