Markt voor digitaalboek groeit langzaam
Uitgevers in Nederland maken zich langzaam op voor de komst van het digitale boek. eBook.nl, sinds 2000 een van de grootste platforms waar deze boeken zijn te downloaden, noteerde in 2007 ruim 30 procent groei ten opzichte van 2006.
,,Het is van een heel klein beetje naar nog steeds een klein beetje als je het bekijkt in de hele boekenmarkt, maar de belangstelling neemt langzaam toe. Winstgevend is het nog niet. We zijn nog steeds bezig markt te creëren'', zegt Sander van Kempen van uitgeverij Pinion in Amsterdam, onderdeel van NDC|VBK. Pinion ontdekt nieuwe media en initieert samenwerkingsverbanden voor het maken van combinaties om zo nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.
Nu er steeds meer e-readers op de markt komen, de zogeheten hardware alleen bedoeld voor het lezen van digitale boeken, lijkt ook de interesse ervoor bij de consument toe te nemen. Het e-book is behalve op de speciale hardware voor boeken altijd al te lezen op de personal computer, laptops en pda's en smartphones. Toch zijn de speciale e-readers van groot belang voor een brede acceptatie van het modernere leesboek, vindt Van Kempen.
Naast de iLiad van het Nederlandse bedrijf iRex Technologies zijn er inmiddels meer e-readers op de markt gekomen. Het concern Sony heeft er een voor de Amerikaanse markt gemaakt. Of die ook naar Nederland komt is nog onduidelijk. Aan de kant van de boekhandelaar verandert langzaam het sentiment. ,,Zo verkopen de boekenwinkels van Selexyz inmiddels ook digitale boeken via de website.'' Daarnaast is eBook.nl een samenwerkingsverband aangegaan met de bibliotheken in Nederland om digitale boeken te lenen. ,,Na drie weken is het boek dan niet meer te openen'', licht Van Kempen toe over de veiligheid.
De Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) bereidt zich voor op deze digitale revolutie met een werkgroep die de strategie gaat ontwikkelen. ,,We willen dat de boekhandel een vooraanstaande rol gaat innemen, want bij de digitalisering van de muziek wordt de detailhandel voor een groot deel overgeslagen'', zegt directeur Ari Doeser. ,,De vraag is of dat ook in de boekhandel gaat gebeuren. De wetenschappelijke markt digitaliseert wel al heel snel. Daarin zie je de distributieketen verkleinen.''
Het probleem van de illegale downloads, waar de muziekindustrie tegenaan loopt, verwacht Van Kempen om verschillende redenen niet. ,,Ten eerste heb je in de boekenwereld veel meer te maken met een lokale markt, waar de taal van belang is. Als muziekster ben je al snel een wereldster. Dat is bij auteurs wat minder. Bovendien vonden consumenten de prijs van de cd veel te hoog, waardoor illegaal downloaden op stoom is gekomen.''
In de uitgeverswereld heeft men volgens Van Kempen wel geluisterd naar de consument en het boek volgens hem al gemiddeld 30 procent goedkoper gemaakt. Probleem blijft echter het kleine aantal, vooral Nederlandse boeken dat voorhanden is. eBook.nl telde begin 2007 nog maar vijftig titels. Inmiddels is dat het dubbele en verwacht Van Kempen eind van het jaar tussen de drie- en vierhonderd titels te kunnen leveren.
Doeser, die vindt dat de ontwikkeling nog erg traag verloopt, denkt dat de consument wel nieuwsgierig wordt, maar dat beide werelden naast elkaar zullen blijven bestaan. ,,Er zal een enorme piek komen; een hausse in de verkoop van e-readers en e-books, omdat mensen toch nieuwsgierig zijn. Maar als eenmaal het nieuwtje is weggeëbd zal de markt zich stabiliseren en in ieder geval zal de papieren roman naast het digitale boek blijven bestaan, is mijn verwachting.''
Bron: ANP.Discussieer mee op het forum.