Marokko verbiedt vluchten van en naar Nederland vanaf middernacht

201021 vliegtuig.jpg

De Marokkaanse overheid legt vanaf middernacht een vliegverbod op voor vluchten van en naar Nederland. Dat bevestigt luchtvaartmaatschappij Transavia na berichtgeving hierover in Marokkaanse media. Het vliegverbod geldt naast Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Transavia laat weten nog te onderzoeken wat het verbod voor de maatschappij betekent. 'We kijken of we toestemming kunnen krijgen om langer door te vliegen om gestrande reizigers in Marokko te kunnen ophalen', zegt een woordvoerster. Woensdag staan nog twee vluchten van de luchtvaartmaatschappij gepland die in ieder geval doorgaan.

Besluit genomen vanwege de coronapandemie

De Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc lieten eerder al op Twitter weten dat ze na woensdag 23.59 uur hun vluchten van en naar onder meer Nederland moesten opschorten. Volgens Royal Air Maroc heeft de Marokkaanse overheid het besluit genomen vanwege de coronapandemie. Het is nog wel mogelijk om naar het land te vliegen vanuit bijvoorbeeld de Belgische luchthaven van Brussel.

De Marokkaanse regering legde recent al het vliegverkeer met Rusland stil uit angst voor coronabesmettingen. Er is vanaf donderdag in Marokko een coronapas verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen.

Reisorganisatie TUI heeft op dit moment 78 vakantiegangers in Marokko zitten, die met Transavia naar het land zijn gevlogen. TUI laat weten te onderzoeken hoe de reizigers het best ter plaatse kunnen worden ondersteund, in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ongeveer 3500 passagiers in de afgelopen dagen afgereisd

De afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 3500 passagiers met Transavia naar Marokko gereisd, geeft de zegsvrouw aan. Ze kon nog niet aangeven hoeveel Transavia-reizigers precies in het Noord-Afrikaanse land verblijven. 'Het geeft een grove indicatie van hoeveel mensen daar nu zitten.'

Bron: ANP