Massaonderzoek bloeddoorstroming 29 oktober

Artsen in tientallen Nederlandse ziekenhuizen voeren op 29 oktober bij al hun patiënten een onderzoek uit naar de bloeddoorstroming van de huid.

Doel van het onderzoek van het Rotterdams academisch ziekenhuis is om erachter te komen wat de beste manier is om de bloeddoorstroming van de huid te meten. De doorstroming geeft informatie over de conditie van een patiënt.Simpele meting

Artsen controleren de bloeddoorstroming door simpelweg korte tijd op de huid te drukken, bijvoorbeeld op het borstbeen of op de vinger, en te kijken hoe lang het duurt voordat de normale kleur terugkomt. Volgens de Rotterdamse internist Jelmer Alsma is tot nu toe nooit onderzocht op welke plek een arts het beste kan drukken en voor hoe lang. Dit grootschalige onderzoek moet antwoord geven op deze vraag.

De artsen die meedoen krijgen hulp van zogeheten ambassadors die meelopen tijdens de metingen. De deelnemende artsen voeren de controles uit bij iedere patiënt die is opgenomen of die zich meldt bij de spoedeisende hulp. De controle neemt zo'n 1,5 tot 2 minuten in beslag.Werving ziekenhuizen

Alsma is momenteel bezig ziekenhuizen te werven voor zijn onderzoek. Volgens hem doen alle acht universitair medische centra al mee, en hebben zich inmiddels zo'n 20 tot 25 andere ziekenhuizen gemeld. Hij hoopt uiteindelijk alle 60 ziekenhuizen met een opleiding voor interne geneeskunde zover te krijgen om mee te doen.

Bron: ANP