Matchis roept mannen op stamceldonor te worden: 'Levens redden'

07062021matchis.jpg

Terwijl stamcellen van mannen vaak het meest geschikt zijn voor donatie, zijn juist zij ondervertegenwoordigd in de registratie. Daarom lanceert Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, maandag een campagne waarin mannen tussen 18 en 35 jaar opgeroepen worden donor te worden.

Stamceldonoren kunnen het leven redden van mensen met bloedkanker. Er zijn veel donoren nodig, want slechts 0,06 procent van het aantal geregistreerde donoren levert een match op met een patiënt. Volgens Stichting Matchis is er met name behoefte aan jonge en mannelijke donoren tussen de 18 en 35 jaar, omdat onderzoek uitwijst dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen.

'30 procent van de donoren is man'

'Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren', aldus Mirjam Fechter, donorarts bij Stichting Matchis. 'Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patiënt.' Van alle geregistreerde donoren is 30 procent man.
In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren 220 mensen daadwerkelijk hun stamcellen.

Campagne met Oranjespelers

Het doel van de campagne, waaraan Oranjespelers Cody Gakpo en Luuk de Jong zijn verbonden, is om 20.000 nieuwe inschrijvingen voor stamceldonoren te werven. De twee voetballers schrijven zichzelf in als stamceldonor en gaan op zoek naar meer donoren.

Inschrijfgeld

Wie ouder is dan 35 jaar moet sinds 2019 inschrijfgeld betalen om zich te kunnen laten registreren: 35 euro. Een woordvoerder van Matchis legt uit dat de stichting dat bedrag kwijt is aan het vastleggen van een donor. 'Op een gegeven moment ging al ons geld zitten in die registraties, terwijl de kans op een match met stamceldonoren van mensen ouder dan 35 heel klein is.'

De stichting wil wel dat iedereen een kans heeft om zich in te schrijven. Soms meldt iemand zich namelijk aan om een emotionele reden, 'bijvoorbeeld omdat diegene een kennis heeft die een stamcel nodig heeft'. Stamceldonoren van 35 jaar en ouder die na inschrijving wél worden gematcht, krijgen hun geld terug. Als een donor de leeftijd van 55 passeert, wordt die persoon uitgeschreven.

Bron: ANP