MBO-scholen in financieel gevaar

Vier grote mbo-scholen lopen flinke financiële risico's. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Telegraaf. ROC Midden Nederland, ROC West-Brabant, ROC Zadkine (Rotterdam) en het ROC Albeda College (eveneens Rotterdam) verzekerden zich tegen hoge rente op hun leningen. Zo'n verzekering wordt een derivaat genoemd.

Doordat de rente daalde, vormden de verzekeringen een blok aan het been van de onderwijsinstellingen. Volgens de krant zouden de scholen voor in totaal 17,7 miljoen euro het schip in gaan, als de verzekeringen nu zouden moeten worden afgekocht. Dat wil zeggen dat de negatieve waarde van de renteverzekeringen nu geen probleem is, maar wel als een van deze scholen in financiële moeilijkheden komt en de verzekering moet worden afgekocht. Dat gebeurde onlangs bij de Amsterdamse onderwijskolos Amarantis en kostte de sector, die bijsprong, uiteindelijk 7 miljoen euro.

Voor het onderzoek heeft de krant in totaal acht mbo-scholen onder de loep genomen.

De MBO Raad snapt de opheft niet goed. ,,Derivaten worden in de hele publieke sector afgesloten, mét toestemming van de overheid'', aldus een woordvoerster. ,,De suggestie dat het bestuur maar een beetje gokt met publiek geld werpen wij verre van ons.''

De koepelorganisatie benadrukt dat ze bovenop de financiële situatie van de mbo's zit, zeker nadat het misging met Amarantis.

Bron: ANP