McDonald's maakt Happy Meal gezonder

Fastfoodketen McDonald's neemt zijn Happy Meals, speciale maaltijden voor kinderen, in de VS op de schop. De hoeveelheid frietjes bij zo'n menu wordt ruimschoots gehalveerd en er zitten in de toekomst altijd appels bij. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. De maatregel geldt niet voor Nederland.

Vanaf september moeten de maaltijden een nieuwe samenstelling hebben. In het eerste kwartaal van 2012 zijn alle 14.000 Amerikaanse vestigingen aan de Happy Meal met appels. Daar zit standaard ook nog een half bekertje gepeld fruit bij.

Nederland voorloper

In Nederland kunnen klanten van McDonalds al een aantal jaar een relatief gezonde keuze maken. Annemiek Jonker van McDonald Nederland licht toe: 'Sinds 2007 hebben wij al het vier-stappen Happy Meal. Dat betekent dat je in 4 stappen je Happy Meal samenstelt. Hierbij kun je onder andere kiezen of je groente, fruit of een zuiveltoetje in je Happy Meal wil.'

Volgens Jonker is dat omdat McDonalds in Nederland continu bekijkt hoe het de klant meer variatie kan bieden.

Druk

In de VS was daar de nodige druk van consumentenorganisaties voor nodig. Die willen dat de populaire snacks van de keten minder ongezond worden.

Of, in de woorden van Cindy Goody, die bij McDonald's verantwoordelijk is voor het voedsel: 'We richten onze blik meer op de hoeveelheden en op hoe we hoe we meer producten zoals fruit, groente en granen kunnen introduceren.'

's Werelds grootste hamburgerketen zei verder ook de hoeveelheden sodium, toegevoegde suikers, verzadigde vetten en calorieën over de hele linie na verloop van tijd aan te passen.

Een zakje frietjes bij het Happy Meal weegt voortaan 1,1 ounces (1 ounce is 28,35 gram) in plaats van 2,4 ounces en dat komt volgens McDonald's neer op ongeveer 100 calorieën. Een Happy Meal telt in de toekomst in zijn geheel ruim onder de 600 calorieën, een vermindering van ongeveer 20 procent. De prijzen van de menu's blijven gelijk en de speeltjes die erbij zitten, blijven ook.

© ANP / TROS Radar