Media van invloed op behandeling patiënt

pillen.jpg

De negatieve media-aandacht voor statines, cholesterolverlagende medicijnen, kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

Mensen stoppen vaker als zij over hun medicijnen slechte berichtgeving horen. Media lijken dus invloed te hebben op de behandeling van patiënten. Dit blijkt uit Deens onderzoek.

Bijwerkingen

Anderhalf miljoen patiënten in Nederland gebruiken statines. Eén op de tien patiënten heeft last van nare bijwerkingen, zoals spierpijn en vermoeidheid. Als je in Google 'statines' intypt, kom je direct op websites terecht waarin de gevaren duidelijk kenbaar worden gemaakt.

Behandeling vroegtijdig stopzetten

Hierdoor stoppen volgens Erik Stroes, hoogleraar inwendige geneeskunde in het AMC, patiënten vroegtijdig met hun behandeling. 'Terwijl je in overleg naar andere statines of een andere dosis kunt overstappen. 70 tot 90 procent van de patiënten heeft dan minder tot helemaal geen bijwerkingen.' Veel patiënten verwijzen tijdens het stopzetten van hun behandeling naar de negatieve berichten die in de media verschijnen, legt Stroes uit.

Radar en cholesterol

Radar besteedde in 2007 aandacht aan cholesterol. In de uitzending werd ingegaan op reacties, feiten en vooral op de werking van statines.

Bron: De Volkskrant