Medical taping bij hooikoortsklachten: werkt dat?

hooikoorts-13042021-780.jpg

Fysiotherapeuten gebruiken medical taping, een behandeling waarbij elastische, klevende tape op het lichaam wordt geplakt, als behandelmethode bij bijvoorbeeld blessures, ontstekingen of pijn. Verschillende fysiotherapeuten zeggen dat zij ook hooikoortsklachten kunnen verminderen met de tape. Klopt dat?

Fysiotherapeut Anne-Marie Knippels helpt mensen met hooikoorts door de tape op de rug, tussen de schouderbladen, aan te brengen. Daar zit, zo vertelt Knippels aan het magazine Margriet, volgens de theorie van bindweefselmassage de longzone en het autonome zenuwstelsel. Knippels stelt dat het dat autonome zenuwstelsel reageert bij allergieën, zoals hooikoorts en kun je dat met medical taping 'tot rust brengen'.

Volgens Knippels verschilt de effectiviteit van de behandeling per persoon. Zo'n 85 procent van de behandelde mensen merkt verbetering, zo stelt de fysiotherapeut, en soms verdwijnen de klachten helemaal.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Wat is er wetenschappelijk aangetoond over de effectiviteit van deze behandeling? Hanneke Oude Elberink is internist-allergoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Oude Elberink is er duidelijk over: 'er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze behandeling'. Oude Elberink spreekt over 'gebakken lucht'.

Brancheorganisatie voor fysiotherapeuten KNGF zegt ook dat er 'geen enkele wetenschappelijke studie is die deze claim ondersteunt'. De brancheorganisatie stelt verder dat een behandeling voor hooikoortsklachten niet onder het takenpakket van de fysiotherapeut valt. 'Cliënten wenden zich tot een fysiotherapeut omdat zij problemen ervaren met het bewegen of omdat zij gezondheidsproblemen ervaren, waarbij mogelijk beweeginterventies geïndiceerd zijn. Hooikoorts valt hier niet onder.'

Wat kun je dan wél tegen je hooikoortsklachten doen? Dat lees je in: Hooikoorts: wat is het en hoe ga je ermee om?