Medicijngebruik Nederlanders minder dan verwacht

medicijnen-27-08-2019.jpg

Nederlanders slikten vorig jaar minder pillen dan verwacht. Het AD schrijft dat er op basis van vergrijzing en bevolkingsaanwas in 2018 een groei van 1,5 procent werd verwacht, maar uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat het medicijngebruik bijna gelijk bleef. 

Het gebruik van geneesmiddelen nam in 2018 toe met een half procent, terwijl de bevolking in die periode ook met een half procent is toegenomen. Tussen 2003 en 2013 lag de groei van het medicijngebruik volgens het AD nog op 4 tot 8 procent en in de jaren erna tussen ruim 1 en 3 procent. De groei van een half procent is 'zeker het laagste van dit decennium en waarschijnlijk van deze eeuw', zegt manager Jeroen Lukaart van de SFK.

Meevaller

De uitgaven aan medicijnen zijn met 1,1 procent gestegen. 'Omdat de minister in zijn laatste begroting rekening hield met een stijging van 2,4 procent, heeft de overheid een meevaller', zegt Lukaart.

Radar Extra: Cholesterol

In Radar Extra gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar antwoorden op vragen over de werking van cholesterolverlagers zoals statines. We hebben allemaal het idee dat een hoog cholesterol slecht is, maar geldt dat voor al het cholesterol? 

Bekijk meer: Radar Extra - Cholesterol

Bron: ANP MediaWatch / AD