'Medicijntekorten nog steeds niet opgelost'

medicijnen28-12-2020.jpg

Het lukt het ministerie van Volksgezondheid niet om het tekort aan medicijnen in Nederland op te lossen. Dat komt naar voren uit gesprekken die NRC met betrokkenen daarover voerde.

Ruim een jaar geleden meldde toenmalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) aan de Tweede Kamer dat er dit jaar een extra medicijnvoorraad zou worden aangelegd, zodat apotheken genoeg pillen hebben liggen. Daar is niets van terechtgekomen omdat niet duidelijk is wie de voorraad moet betalen. De coronacrisis heeft ook geleid tot minder aandacht voor de tekorten.

'Aanvoertijden medicijnen uit Azië lang'

Bruins beloofde dat er uiterlijk in de zomer van 2022 een voorraad van vijf maanden extra aan medicijnen klaar zou zijn. Dat lijkt onhaalbaar omdat het aanleggen van zo'n voorraad anderhalf tot twee jaar in beslag neemt, volgens VWS.

Het opbouwen van een medicijnenvoorraad is tijdrovend, omdat de aanvoertijden uit Azië lang zijn en sommige geneesmiddelen maar ééns per jaar worden geproduceerd.

Vanaf juli 2022 zal de Inspectie voor Gezondheidszorg controleren of farmaceuten en groothandels over voldoende medicijnen beschikken. Bij een tekort kan zij een boete opleggen.

Bron: ANP MediaWatch / NRC