Medipoint levert aangepaste meubelen te laat
Ongeneeslijk ziek zijn, is al een last. Als de zorgproducten die je hard nodig hebt om het leven iets comfortabeler te maken, ook nog eens maanden op zich laten wachten, zorgt dit voor veel frustratie en ongemak. Medipoint, een zorgwinkel die hulpmiddelen levert aan zieken en ouderen, laat patiënten weken en soms zelfs maanden wachten.
En er zijn meer klachten over zorgwinkel Medipoint. Wat gaat Medipoint doen om deze problemen op te lossen?
4 maanden heb je niet, als ALS-patiënt
Maarten uit Nijmegen lijdt aan de spierziekte ALS en heeft slechte ervaringen met Medipoint. Hij heeft een aangepaste sta-op-stoel nodig omdat hij, door het uitvallen van zijn spieren, niet de stabiliteit heeft zelf rechtop te zitten. Zonder een goede stoel die op zijn lichaam is afgesteld, heeft hij pijn. Omdat hij door zijn ziekte snel achteruit gaat, is het van belang dat hulpmiddelen zijn aangepast op de meest actuele situatie. Medipoint laat hem maar liefst vier maanden wachten, tijd die je als ALS-patiënt helemaal niet hebt. Waardoor Maarten op het moment van levering door zijn progressieve ziekte alweer in een ander stadium zit.
10 maanden wachten op sta-op-stoel
Ook Nancy uit Rijen heeft slechte ervaringen met Medipoint. Zij is al vijf jaar klant bij Medipoint maar moet nog steeds haar medische verhaal delen wanneer zij een product bestelt. Zij heeft de ziekte MS, waardoor haar lichaam langzaam verlamd raakt. Een doorligmatras of aangepaste sta-op-stoel zijn voor haar noodzakelijk om comfortabel haar leven te leiden. Dat zij 10 maanden moet wachten op een aangepaste sta-op-stoel, vindt ze onbegrijpelijk. Nancy is van mening dat de communicatie binnen het bedrijf niet juist verloopt. Na vijf jaar zou Medipoint wel moeten weten wat haar situatie is en ervoor moeten zorgen dat noodzakelijke zorgproducten snel geleverd worden. Toch moet zij telkens opnieuw haar hele verhaal vertellen. Een structureel, pijnlijk en confronterend proces.
Waar ligt het probleem?
Directeur Marcel Timmen van Spierziekten Nederland legt uit dat verzekeraars contracten hebben met de leveranciers van zorgproducten. Dit zorgt ervoor dat de klant de regie verliest over de procedure en niet zelf voor een aanbieder kan kiezen. Daarnaast betaalt de zorgverzekeraar de zorgwinkels. Hierdoor kan de klant geen druk uitoefenen op de aanbieder door te dreigen met het weigeren van betalen. Hierdoor voelen zorgwinkels weinig druk om goede service en hulpmiddelen te leveren.
Oplossingen?
Hoe kan dit in de toekomst verbeterd worden? Marcel Timmen heeft hier een aantal ideeën over:
- Een maximale levertijd vaststellen aan de levering van zorgproducten.
- Boetes uitdelen wanneer zorgwinkels zich niet houden aan deze levertijd.
- Een centraal punt oprichten waar klanten met klachten kunnen aankloppen.
Medipoint reageert in de studio
René Martens, directeur van Medipoint, geeft uitleg in de studio. Ten eerste biedt hij zijn excuses aan. Hij noemt het 'schandalig' dat de gedupeerden zo'n lange tijd hebben moeten wachten op hun hulpmiddelen. Daarom belooft hij het in de toekomst beter te doen. Dit zegt hij te gaan bereiken met behulp van een contactpersoon per klant, zodat van elke klant de persoonlijke situatie bekend is en Medipoint op diens behoeften kan inspelen.
Daarnaast legt hij uit dat de regelgeving sinds 2018 veranderd is, waardoor verzekerden keuzevrijheid hebben op het gebied van hulpmiddelenleveranciers. Verzekeraars hebben namelijk contracten met verschillende leveranciers, waardoor dit mogelijk is.
Medipoint is op de avond van deze uitzending extra lang telefonisch te bereiken. Telefoonnummer: 088 10 20 100.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
9Je hebt de spierziekte ALS en je toestand verslechtert in een rap tempo. Je hebt een aangepaste stoel nodig en bestelt die bij de zorgwinkel die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Uiteindelijk duurt het, na veel heen en weer gebel, maar liefst vier maanden voordat de stoel geleverd wordt: tijd die je als ALS-patiënt helemaal niet hebt. En er zijn meer klachten over zorgwinkel Medipoint. Wat gaat Medipoint doen om deze problemen op te lossen? Maandag 15 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Bar slechte ervaringen met Medipoint. Service om te huilen. Mijn vader had een aangepaste sta-op-stoel nodig. De machtiging hebben we aangevraagd in november 2016. In januari 2017 is er een verpleegkundige langsgeweest om de maten te nemen. Na eindeloos veel bellen, niet teruggebeld te worden en een vader die met de dag ongemakkelijker zat, werd er in oktober een stoel geleverd. Te laag, onvoldoende zitdiepte en bijzonder oncomfortabel. Na veel gedoe kwam de verpleegkundige opnieuw en constateerde dat de houding van mijn vader zo verslechterd was dat er een orthese nodig was. Daarvoor is een ander bedrijf langs geweest. De stoel die door medipoint was geleverd werd opgehaald en er arriveerde een leenstoel. Opnieuw te laag, nog minder zitdiepte, een rugleuning die was volgestopt met oude handdoeken en een zitting die niet gepolsterd was. Niet echt fijn voor iemand die niet mobiel is en verhoogd risico op decubitas heeft. Volgens medipoint kun je aan een leenstoel geen hoge eisen stellen. Na weer een lange wachttijd en de nodige telefoontjes werd meegedeeld dat het wachten was op een stukje bekleding. Dat zou 17 december 2017 geleverd worden. Op 10 december is mijn vader overleden. Toen ik de stoel de week erna annuleerde had medipoint geen flauw idee waar de oorspronkelijke stoel gebleven was. Dit is het verhaal in een notendop. Als ik alle onaangename gesprekken, het consequente gedraai en aan het lijntje gehouden worden zou beschrijven werd dit een verhaal zonder eind.
November 2014 is mijn moeder overleden aan ALS. De klachten die nu besproken worden waren er toen ook al. Mijn moeder kreeg een aangepast bed toegewezen door de huisarts. Ik nam telefonisch contact op met Medipoint om het bed te bestellen. Zegt de mijnheer aan de telefoon dat wij het bed maar 3 maanden mochten hebben. Die reactie had de huisarts al voorzien en duidelijk op de toewijzing aangegeven dat het bed voor langere tijd moest zijn. Reactie van de mijnheer aan de lijn. Wij moeten dan toch in ieder geval over 3 maanden bellen of de klachten nog steeds bestaan en het bed nog steeds nodig is. Op mijn reactie dat wij het bed niet meer nodig hebben als mijn moeder is overleden, bleef hij aanhouden dat er toch gebeld moest worden. En ze hebben gebeld. Mijn reactie zal ik jullie besparen. Toen mijn moeder overleden was hebben ze zelfs nog gebeld dat wij nog enkele maanden bedhuur moesten betalen omdat zij ten onrechte het bed langer dan 3 maanden had gehad. Mijn reactie daarop zal maar helemaal niet opschrijven. Ook heeft zij een elektrische rolstoel gehad. Dat ding schudde over de weg omdat de wieltjes versleten waren. Ze zijn er minstens 5 x voor geweest als het niet vaker was. MIjn moeder heeft uiteindelijk het schudden maar geaccepteerd. Een van de monteurs wist zelfs te vertellen dat het schudden kwam omdat mij moeder niet sterk genoeg meer was in de handen waardoor zij zelf het schudden veroorzaakte. Zij had inderdaad veel uitval, maar niet in de handen. Leg dat maar eens uit aan iemand die dagelijks strijd tegen het verval. Tot slot; Wij hadden veel hulpmiddelen waar medipoint bij betrokken was. Maar het ene hulpmiddel moest ik aanvragen via de huisarts, het andere via de gemeente of ziektekostenverzekering. Het ene hulpmiddel kwam van de groene kruiswinkel uit Horst, het andere uit Nijmegen. Evenzoveel bezorgers. Toen mijn moeder overleden was heb ik alle hulpmiddelen netjes op een rijtje in de schuur gezet, omdat het door diverse chauffeurs opgehaald moest worden i.v.m. de herkomst van die middelen. Bij de eerste chauffeur gaf mijn vader alles mee, en de chauffeur, nam ook alles mee. Vervolgens heeft Medipoint nog lang gebeld waar alle spullen gebleven waren. ALS op zich is al erg genoeg. Bovenstaand circus heb je daar echt niet als toetje bij nodig. Mogelijk leidt mijn verhaal tot verbetering. Het is als ALS patiënt al lastig om voor jezelf gezien de beperkingen. Als mantelzorger zorg je het liefst voor de patiënt en wil je niet geconfronteerd worden met een tijdrovende bureaucratie. Mocht medipoint van mijn moeders dossier willen leren, dan laat ze maar bellen.