background branding

'Medische crowdfundingsites moeten waarschuwen voor onbewezen therapieën'

medische-crowdfunding-alternatieve-geneeswijze-07062019.jpg

De Nederlandse beroepsverenigingen van oncologen en neurologen maken zich zorgen over de opmars van medisch crowdfunden, meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Ze vrezen het 'rooskleurige beeld' dat alternatieve behandelaars in het buitenland schetsen.

Wetenschappers vinden dat de crowdfundsites betrouwbare medische informatie moeten tonen en moeten waarschuwen voor risicovolle en onbewezen therapieën.

Medisch crowdfunden groeit sterk in Nederland, met ruim een verzesvoudiging in wervingsacties sinds 2015. Patiënten die uitbehandeld zijn of ontevreden over de zorg, vinden tegenwoordig makkelijk een buitenlandse kliniek die beweert ze wel te kunnen genezen, maar die niet door de verzekering wordt vergoed.

'Groei medische crowdfunding is gift voor alternatieve geneesheren'

Soms gaat het over wetenschappelijk onderbouwde behandelingen die niet in Nederland beschikbaar zijn. Maar vaak wordt geld ingezameld voor klinieken die hun eigen succescijfers presenteren, waarbij effectiviteit en risico's onduidelijk zijn, aldus de Volkskrant. 'De groei van medische crowdfunding is een gift voor alternatieve geneesheren die zieltjes willen winnen', zegt Haiko Bloemendal, voorzitter van de Vereniging voor Medische Oncologie, tegen de krant.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) kan zich voorstellen dat mensen 'als laatste hoop' deze route kiezen, maar waarschuwt er ook voor. 'Bespreek dat echt met je dokter. Als je in Nederland onder behandeling bent, weet je wat je krijgt. Als je op zoek gaat naar alternatieve behandeling, misschien in het buitenland, is dat wel risicovol.'

Geld inzamelen door crowdfunding

Het komt steeds vaker voor dat mensen geld in zamelen door crowdfunding voor het waarmaken van een droom. Boaz Spermon wilde niets liever dan zijn droom verwezenlijken: hij moest 100.000 euro inzamelen voor de behandeling van zijn ziekte. Hoe zit het eigenlijk met de transactiekosten van crowdfunding?

Radar Gemist: Geld aan de strijkstok bij crowdfundingplatforms

Bron: ANP