Meedoen aan een hardloopwedstrijd? Kijk uit waar je jouw startbewijs koopt

Ticketfraude is een bekend fenomeen bij concerten en festivals, maar lijkt nu ook steeds vaker bij hardloopwedstrijden plaats te vinden. Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands startbewijs? En hoe voorkom je dat je wordt opgelicht? Radar zoekt het uit.
Ongeldige tickets marathon
Dat er tegenwoordig ook met tickets voor hardloopwedstrijden gefraudeerd wordt, zie je bijvoorbeeld bij de laatste editie van de Amsterdam Marathon. Malafide doorverkopers verkochten namelijk één startbewijs aan meerdere geïnteresseerden waardoor niet iedereen kon starten. Ook met de tickets van de Marathon van Rotterdam werd afgelopen editie gefraudeerd.
Ticketfraude opkomend probleem
Volgens een woordvoerder van de Atletiekunie is ticketfraude bij hardloopwedstrijden inderdaad een opkomend probleem. Om dit tegen te gaan vermoedt ze dat veel organisaties de overdracht van tickets zo veel mogelijk in eigen handen proberen te houden.
Als voorbeeld geeft ze de Zevenheuvelenloop, die komend weekend plaatsvindt in Nijmegen. Deelnemers aan deze hardloopwedstrijd kunnen alleen via de website van de organisatie hun tickets overdragen of ruilen.
Koop via vraag-en-aanbod-platform
Ook andere grote evenementen werken met zo’n vraag-en aanbod-platform. Dat vertelt Wilbert Lek, directeur van onder andere de Marathon Rotterdam, de Marathon Eindhoven en de Singelloop Utrecht.
“Mensen die toch niet deel kunnen of willen nemen, kunnen daar hun ticket aanbieden”, legt hij uit. “Wij controleren dan of diegene ook daadwerkelijk een ticket heeft voor we de advertentie doorzetten.”
Als je een startbewijs koopt via de organisatie zelf, weet je dus zeker dat je een geldig ticket in handen hebt. Dat is dan ook het belangrijkste om op te letten bij het kopen van een tweedehands startbewijs.
Twijfel aan tickets op Marktplaats
Op Marktplaats ontbreekt deze controle, waardoor het moeilijk vast te stellen is of het aangeboden startbewijs echt is. “Als een ticket wordt aangeboden op Marktplaats, mag je aan de authenticiteit twijfelen”, vertelt Lek dan ook. Zijn advies is dan ook om de echtheid altijd bij de organisatie te checken.
Controleer Facebook-account verkoper
Wil je een startbewijs kopen via Facebook? Dan is het volgens de politie goed om het Facebook-account te controleren. Hoeveel vrienden en foto’s heeft de verkoper? Wanneer is het account aangemaakt? En hoeveel likes krijgen zijn of haar foto’s en berichten?
Als iemand bijvoorbeeld geen likes heeft op diens profielfoto, is het goed om te twijfelen aan zijn of haar betrouwbaarheid.