background branding

Meegluren met beveiligingscamera's en babyfoons door lek

camera-hack-rdr-21-09-2019-780.jpg

Kwaadwillenden kunnen meegluren met duizenden Nederlandse beveiligingscamera's en babyfoons. Door een lek liggen e-mailadressen en wachtwoorden op straat waarmee je toegang krijgt tot deze slimme apparaten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het gaat om 14.000 apparaten van de Chinese merken Apexis en Sumpple, die onder meer bij Amazon en de goedkope webwinkels AliExpress en Wish worden verkocht. Ook Bol.com had producten van Apexis in zijn assortiment, aldus RTL.

Kijk het item dat Radar maakte over IP-camera's: Gluren bij de buren met IP-camera’s.

Camera draaien en door speaker praten

Als je toegang hebt tot zo'n apparaat, kun je onder andere op afstand meekijken, de camera draaien en door de speaker praten. Ook is het mogelijk om beelden op te nemen. 'Dit is ontzettend ernstig', zegt Frank Groenewegen van cybersecuritybedrijf Fox-IT. 'Bij uitstek thuis moet je recht hebben op je privacy.'

RTL Nieuws kreeg via de gelekte e-mailadressen en wachtwoorden toegang tot slimme camera's in onder andere woonkamers, slaapkamers, babykamers, tuinen en schuren. De camera's zijn aan e-mailadressen gekoppeld, waardoor een digitale indringer vaak weet bij wie hij binnen gluurt.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws

Meer over