Meer aandacht nodig voor 'sluipmoordenaars' hepatitis B en C

hepatitis-sluipend-091117.jpg

Het aantal mensen dat onnodig overlijdt aan de leverziekten chronische hepatitis B en C blijft stijgen. 'Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar zo'n 5000 onnodige doden', waarschuwt Jan Hendrik Richardus, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid aan het Erasmus MC.

Volgens de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is het grote publiek onvoldoende geïnformeerd over de leverziekten. De belangenorganisatie is om die reden een campagne begonnen. Het moet ertoe leiden dat patiënten, artsen en overheid in beweging komen. 'Iets dat tot nu toe onvoldoende gebeurt. Beide ziekten zijn sluipmoordenaars; veel mensen merken niet dat ze deze ziekten onder de leden hebben', stelt de vereniging.

'Laat je onderzoeken'

De lever-experts pleiten ervoor dat mensen uit de risicogroepen zich laten onderzoeken. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die bloed of bloedproducten toegediend hebben gekregen voor 1991 of een medische behandeling hebben gehad in een land waar de ziekte veel voorkomt. Ook onhygiënisch uitgevoerde tatoeages en piercings en seks met iemand die de ziekte heeft, kunnen de infectie veroorzaken.

Beide ziekten kunnen goed worden aangepakt. De behandeling voor hepatitis C garandeert bijna 100 procent genezing, de behandeling tegen hepatitis B garandeert bijna volledige onderdrukking.

Bron: ANP