Meer aandacht voor financieel misbruik ouderen

ouderengeld.jpg

Financieel misbruik van ouderen moet uit de taboesfeer. Om dat te bereiken begint staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag samen met banken een campagne.

'Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken', aldus Van Rijn.

Slimme tips

Banken en de ANBO zien het probleem ook. De ouderenbond adviseert zijn achterban: 'Met slimme tips kunnen mensen zich voorbereiden, zodat afhankelijkheid en kwetsbaarheid voorkomen worden'' aldus een woordvoerster. 'Het is belangrijk om op tijd na te denken over hoe je toch grip op geldzaken houdt, ook als je niet meer alles zelf kunt regelen. Zo bestrijden we misbruik en uitbuiting.'

Seniorenadviseurs helpen bij bankzaken

Banken gaan op hun beurt ook onderzoeken hoe ze ouderen beter tegen dit soort praktijken kunnen beschermen. Een aantal heeft seniorenadviseurs om ouderen thuis te helpen bij bankzaken en adviezen geven die financieel misbruik moeten tegengaan.

Vertrouwen gekrenkt

De stichting Samen Veilig Ouder Worden (SVOW) is vooral enthousiast over de samenwerking tussen 'alle relevante partners'. Het is zaak gekrenkt vertrouwen te helpen herstellen, aldus de organisatie. De SVOW werkt al met de bankensector aan doeltreffende en preventieve maatregelen en biedt hulp als iemand toch slachtoffer is geworden. Die gezamenlijke acties worden volgens de stichting in 2017 uitgebreid.

Bron: ANP