Meer aardgasvrije wijken door extra budget

gasvrije-woning01102018.jpg

Het kabinet stelt dit jaar 120 miljoen euro subsidie beschikbaar om woonwijken van het aardgas af te helpen. Dat is meer dan de 85 miljoen euro die daar eerder voor was uitgetrokken. Mede gezien het grote aantal aanvragen heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) besloten om budget voor 2019 naar voren te halen.

Door dat extra geld kunnen 27 gemeenten in plaats van de eerder gemelde twintig al dit jaar aan de slag met verduurzamingsprojecten. De bedragen die de uitgekozen gemeenten ontvangen, lopen uiteen 'van een paar ton op Vlieland tot 7 miljoen in Purmerend', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Aardgasvrij nieuwe norm

In het regeerakkoord staat dat tegen het einde van de kabinetsperiode 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij moeten worden gemaakt. Voor nieuwe woningen wordt aardgasvrij de norm, tenzij dat tot grote vertragingen van nieuwbouwprojecten leidt.

'Van gas los'

Nederland heeft nog een lange weg te gaan om de klimaatdoelen te halen. Over dertig jaar mag geen enkel huis meer op het gas aangesloten zijn. Antoinette Hertsenberg praat in het tweeluik van Radar Extra met wetenschappers die uitleggen waarom het niet vijf voor twaalf is maar vijf over twaalf. 

Kijk de Radar Extra documentaire

Bron: ANP