'Meer belasting voor winstmakende bedrijven om kleinere ondernemers te redden'

belasting-bedrijven-27022021.jpg

Het CDA wil midden- en kleine bedrijven, evenals familiebedrijven, financiële lucht geven na de coronacrisis. Bedrijven die het tijdens de crisis aanzienlijk beter hebben gedaan, zoals supermarkten, moeten dan een tijdelijke 'solidariteitsheffing' betalen om dat mogelijk te maken, schrijft het AD.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra presenteert zaterdag een drie-stappenplan om de economie na corona weer aan de praat te krijgen. Onder meer wil hij hiermee ondernemers helpen aan 'extra zuurstof om op adem te kunnen komen en een nieuwe toekomst voor hun zaak zeker te stellen'.

'Afgewogen en fair'

Een deel van de kosten die hierbij komen kijken, wil Hoekstra ophalen bij de hoogste inkomens en bij bedrijven die tijdens de coronacrisis het juist wel goed hebben gedaan. Hoekstra wil tijdelijk een toptarief invoeren, zodat de hoogste inkomens tijdelijk extra belasting betalen. Het is volgens hem 'afgewogen en fair' om voor bepaalde tijd een solidariteitsheffing op bijvoorbeeld de winstbelasting in te voeren.

Meerderheid is voor financiële bijdrage van bedrijven

In een enquête onder bijna 30.000 leden van ons testpanel vroegen wij of winstmakende bedrijven moesten bijdragen aan de steunmaatregelen voor winkeliers die door de lockdown hun omzet zien verdampen. Hier is 58 procent het mee eens, 28 is het oneens, en 14 procent geeft geen mening. Daarbij vindt 70 procent dat supermarkten (en andere essentiële winkels) niet mogen stunten met niet-essentiële producten tot alle winkels weer open mogen. 

Alle resultaten van ons onderzoek vind je via onderstaande link. 

Onderzoek: broodroof supermarkten

Bron: ANP Mediawatch / AD
 

Meer over