background branding

Meer elektrische voertuigen op fietspad: 'Zorgen voor nog grotere chaos'

27072021 estep.jpg

Het fietspad dreigt het afvoerputje van het verkeerssysteem te worden. Nu straks mogelijk lichte elektrische voertuigen (LEV’s) als bakfietsen en stepjes er gebruik van mogen maken, wordt het een nog grotere chaos op de toch al overvolle fietspaden, zeggen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond tegen De Telegraaf.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft besloten dat vanaf januari 2022 nieuwe LEV’s tussen de e-bikes en gewone fietsen op fietspaden (die volgens de voorschriften minimaal twee meter breed moeten zijn) hun weg moeten vinden, mits die LEV’s niet breder dan een meter zijn en het snelheidsverschil niet te groot wordt.

Belangenclubs

De twee belangenclubs willen dat er paal er perk gesteld wordt aan de wildgroei van nieuwe voertuigen op het rijwielpad en vinden dat de verkeersveiligheid voorop moet staan.

Verkeersveiligheid

Onderzoeksbureau Multiscope stelde eerder al vast dat ruim een dat een derde van de Nederlanders wil dat verkeersveiligheid het belangrijkste punt wordt in het verkeersbeleid de komende jaren. Dit bleek na onderzoek onder ruim 3000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Met name mensen tussen de 18 en 34 jaar en 50-plussers noemen verkeersveiligheid als belangrijkste aandachtsgebied. Ook werden er nog andere speerpunten genoemd.  

Poll: Maximumsnelheid op het fietspad?

Vind jij dat er een maximumsnelheid op het fietspad moet komen? Laat het ons weten in de poll. Dat kan via de story hieronder. Je moet in de afbeelding hieronder eerst op het icoontje met het handje (midden-rechts) klikken. Op de derde pagina kun je onderaan doorklikken naar de poll. 

Bekijk de story

Let op: Om de story te kunnen zien, moet je wel de cookies accepteren. Wil je dat niet, dan kun je ook direct deelnemen aan de poll door hier te klikken.

Bron: ANP, De Telegraaf