Meer geld bedrijf naar kinderopvang
Werkgevers moeten meer bijdragen aan kinderopvang van personeel. Zo kunnen de bezuinigingen op de opvangkosten deels worden opgevangen. Dat stelt de MOgroep Kinderopvang, die ruim driekwart van de ondernemers in de branche vertegenwoordigt.
,,Doordat kinderopvang beter betaalbaar is geworden, zijn veel meer vrouwen gaan werken. Daar hebben werkgevers ook baat bij. Ik zeg niet dat je de ouderbijdrage ongemoeid moet laten, maar kijk ook naar de werkgeversbijdrage,'' zegt voorzitter Lenny Versteeg van de MOgroep.
Oudervereniging Boink is het met haar eens, al vindt deze organisatie dat ouders zo veel mogelijk moeten worden ontzien. Voorzitter Gjalt Jellesma: ,,Je moet de pijn verdelen. Dus over drie of vier andere ministeries. Zij hebben ook profijt van meer mensen op de arbeidsmarkt.''
Werkgeversorganisaties VNO/ NCW en MKB Nederland zijn huiverig. ,,Het is te makkelijk om de werkgever weer ervoor te laten opdraaien. Bovendien willen we eerst de analyse zien: waardoor ontstaat het tekort en heeft de maatregel wel echt geleid tot meer arbeidsparticipatie,'' stelt Mieke Riepken van MKB Nederland.
De kosten van de kinderopvang zijn in anderhalf jaar tijd explosief gestegen, nadat ouders de kosten konden gaan delen met werkgevers en overheid. De vraag naar kinderopvang steeg hierdoor met tien procent. Ruim 600.000 kinderen gaan naar een kinderdagverblijf.
Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) eindigde hierdoor vorig jaar 470 miljoen euro in de min, dit jaar bedraagt het tekort een half miljard. De overheid wil maatregelen nemen om komende jaren te bezuinigen. De bijdrage voor midden en hogere inkomens wordt volgend jaar drastisch verminderd en het mes gaat in de gastouderregeling; opa's en oma's die op hun kleinkinderen passen krijgen geen geld meer.
Zowel MOgroep als Boink is bang dat ouders hun kinderen massaal van de kinderopvang gaan halen.
Bron: Algemeen Dagblad.