background branding

Meer huisdieren vergiftigd door nieuw muizengif

muizengif-vergiftiging-30-07-2019.jpg

Het aantal huisdieren dat is vergiftigd door een nieuw soort ratten- en muizengif is vorig jaar fors gestegen. Het gaat om 35 meldingen tegen slechts 3 in het voorgaande jaar, waarbij vooral honden een vergiftiging opliepen. Dat staat in het jaarverslag van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat onderdeel is van het UMC Utrecht.

Het gaat om gif op basis van de stof alfachloralose. In Nederland wordt het nog maar kort als bestrijdingsmiddel gebruikt. Het middel zorgt ervoor dat knaagdieren snel in een diepe slaap vallen en vervolgens overlijden door onderkoeling. De traditionele ratten- en muizengiffen, op basis van bloedverdunners, zijn niet meer toegestaan voor particulier gebruik sinds vorig jaar.

Kleine kinderen

Door het verbod op het traditionele gif verwacht het NVIC dat het gebruik van gif op basis van alfachloralose zal toenemen. De verwachting daarbij is dat het aantal vergiftigingen mee zal stijgen, niet alleen bij huisdieren, ook bij kleine kinderen. Volwassenen lopen minder risico om vergiftigd te worden zegt het UMC. Volwassenen hebben een grotere bouw waardoor de concentratie gif veel hoger moet zijn om effect te hebben.

Is vergiftiging te voorkomen?

Het is lastig om te voorkomen dat je huisdier vergiftigd wordt omdat je niet weet waar en wanneer het gif is gebruikt als bestrijdingsmiddel. Het traditionele gif veroorzaakte een tekort aan vitamine K. Volgens het UMC was dit met druppels te genezen, maar voor het gif op basis van alfachloralose is er geen tegengif.

Bron: ANP / UMC Utrecht