Meer huishoudens recht op huurtoeslag in 2020, bereken jouw vergoeding

huurtoeslag-2020-19-11-2019-780.jpg

De harde huurtoeslaggrens verdwijnt per 2020. Daardoor komen meer huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag. Bij een kleine stijging van je inkomen heb je nu - in 2019 - meteen helemaal geen recht meer op huurtoeslag. Daar gaat dus verandering in komen.

Wat de wetswijziging precies voor jou betekent, hangt van veel persoonlijke zaken af. Let ook op: je moet sowieso recht hebben op huurtoeslag, en dat hangt er niet alleen vanaf hoeveel je verdient. Dit zijn onder meer de voorwaarden:

  • Je huurt een huis met een huur van 737,14 euro per maand of minder;
  • Je vermogen is niet te hoog (in 2020 mag je maximaal 30.846 euro aan vermogen hebben);
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte;
  • Je bent ingeschreven op het adres;
  • Je bent 18 jaar of ouder.

(Meer eisen vind je bij de Belastingdienst)

Krijg je al huurtoeslag, dan verandert er waarschijnlijk niet zoveel aan je situatie. Val je nu net buiten de boot, dan loont het om te checken of je volgend jaar wel in aanmerking komt. Dat kun je doen via de rekenhulp op de website van de Belastingdienst.

huurtoeslag-19-11-2019-berekenen.jpg
Huurtoeslag berekenen

Volgens de Woonbond komen 115 duizend huishoudens meer in aanmerking voor huurtoeslag met de wetswijziging. Woonbonddirecteur Paulus Jansen zegt op de website dat de maatregel 'armoedeval' voorkomt: 'We zagen dat huishoudens die een klein beetje meer gingen verdienen, er financieel op achteruit gingen omdat ze het gehele recht op huurtoeslag kwijtraakten.'