Meer Nederlanders laten ontlasting checken op kanker

onderzoek-darmkanker-radar-07-04-2018-780.jpg

Steeds meer Nederlanders laten hun ontlasting onderzoeken om mogelijke darmkanker tijdig op te sporen. Volgens statistiekbureau CBS liet een op de vijf mensen van zestien jaar of ouder hun poep onderzoeken op de aanwezigheid van bloed in de afgelopen twee jaar. In 2014 was dit nog een op de veertien.

Met een zogeheten occultbloedtest kan de aanwezigheid van kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting worden opgespoord. Afhankelijk van de uitkomst kan bepaald worden of vervolgonderzoek nodig is naar darmkanker.

Inwendig onderzoek van dikke darm

Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar er zijn ook andere oorzaken. Een 'colonoscopie', ofwel een inwendig onderzoek van de dikke darm, is een methode om daarover duidelijkheid te geven. Vorig jaar gaf 3 procent van de bevolking aan in het afgelopen jaar zo'n onderzoek te hebben laten doen.

Gezondheidsinstituut RIVM begon in 2014 met het gefaseerd invoeren van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. De bedoeling is uiteindelijk alle mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar hiervoor iedere twee jaar worden uitgenodigd.

Bron: ANP