background branding

Meer ouders dupe van fouten kinderopvangtoeslag, advies komt later

toeslag_kinderopvang_radar_26okt.jpg

Gezinnen die de dupe zijn van fouten van de Belastingdienst met de kinderopvangtoeslag moeten langer wachten op duidelijkheid. De presentatie van een rapport van de adviescommissie-Donner, dat komende week zou verschijnen, is uitgesteld. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten.

Het uitstel houdt verband met uitspraken van de Raad van State van deze week. Die raken volgens Donner 'aan wat mogelijk en denkbaar is als passende oplossing in dit dossier'. Volgens het rechtscollege was de fiscus te streng. Wanneer de aanbieding van het rapport wel plaatsvindt is nog niet bekend. De commissie-Donner moet van Snel een beter toeslagensysteem bedenken. Ook moet zij zich buigen over de compensatie voor de gedupeerde gezinnen.

Groep gedupeerde ouders groter dan gedacht

De groep gedupeerde ouders van wie de kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet is opnieuw groter dan gedacht. Uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws blijkt dat de Belastingdienst in 2015 ook bij een gastouderbureau in Rotterdam toeslagen stopte zonder grondig onderzoek of bewijs.

Tot nu toe was bekend dat in één fraudeonderzoek, naar een gastouderbureau in Eindhoven, de toeslagen van ruim 300 ouders onrechtmatig werden stopgezet. De ouders kwamen daarop in grote financiële problemen en vechten al jaren voor hun gelijk.

Bron: ANP