background branding

Meer ouders schenken geld aan kinderen voor aankoop huis, 'drijft prijzen op'

Koophuis-22-7-2020.jpg

Het aantal ouders dat de kinderen een forse belastingvrije schenking doet voor de koop van een woning is afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Rabobank-economen zien de regeling het liefst verdwijnen. 'Het drijft de huizenprijzen op.' Dat meldt het AD.

Sinds 2017 mogen ouders ruim een ton belastingvrij schenken als daarmee een woning wordt gekocht of afgelost. Er wordt veel gebruik van gemaakt. In 2016, toen het maximum nog 50.000 euro was, werden zo'n 9000 schenkingen gedaan. Exacte cijfers over het huidige aantal schenkingen heeft de fiscus nog niet, maar er wordt vanuit gegaan dat het aantal schenkingen meer dan verdubbeld is naar ongeveer 20.000 giften per jaar.

'Starters hebben nu meer concurrentie'

Het was na de kredietcrisis (2008) prettig om mensen te helpen die in de penarie zaten, omdat hun woning 'onder water' stond; bij verkoop resteerde een schuld. 'Maar de regeling zorgt er nu voor dat starters op de woningmarkt niet alleen concurrentie hebben van starters met een betere baan, ook van starters met een goede baan die een schenking van hun ouders krijgen. Zij kunnen veel meer bieden, wat de prijs van huizen opdrijft', zegt econoom Nic Vrieselaar van RaboResearch.

Bron: ANP MediaWatch / AD

Meer over