Meer samenwerking in strijd tegen fraude in thuiszorg

thuiszorg-260619.jpg

In de strijd tegen fraude bij thuiszorgorganisaties gaan meerdere toezichthouders intensiever samenwerken en informatie met elkaar delen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) en Jeugd en de Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie slaan daartoe de handen ineen.

De organisaties willen sneller kunnen handelen als er bijvoorbeeld hoge declaraties worden gedaan voor zorg die soms niet geleverd wordt. Of als een bestuurder die al eens de fout in is gegaan, zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf start.

Kwaliteit en veiligheid zorg onder druk

'Individueel heeft één toezichthoudende partij minder slagkracht', legt een woordvoerster van de NZa uit. De bedoeling is dat met de samenwerking directer informatie kan worden gedeeld. 'Als meerdere partijen meldingen en signalen naast elkaar leggen kunnen we sneller en beter bepalen of een bedrijfsbezoek nodig is.'

'Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid van zorg voor een kwetsbare groep cliënten onder druk. Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht', aldus de toezichthouder.

Bron: ANP