background branding

Meer steun voor Vuurwerkmanifest

vuurwerk_800_01.jpg

Een kleine twee weken na de start hebben zich al meer dan honderd organisaties en 4500 particulieren aangesloten bij het Vuurwerkmanifest.

Het gaat onder meer om de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, het Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds en politieke partijen als de Partij voor de Dieren en 50PLUS.

Verbod op consumentenvuurwerk

Het online manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk begon op 19 december en is een initiatief van achttien organisaties, waaronder het Nederlands Oogheelkundig Genootschap en Vision 2020 Netherlands van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze vinden dat de huidige manier van oud en nieuw vieren niet in verhouding staat tot de schade en het letsel die worden aangericht en pleiten bij het kabinet voor een verbod op consumentenvuurwerk in 2016.

Vuurwerkshows

Liever zien ze grote professionele vuurwerkshows, zodat iedereen op een veilige manier kan genieten van vuurwerk. 'De traditie van het genieten van en kijken naar vuurwerk kan dan behouden blijven', aldus de opstellers van het manifest.

Zwaar vuurwerk loopt uit de klauwen

Op 30 december 2015 werd ook bekend dat zwaar illegaal vuurwerk steeds zwaarder wordt. 'De kracht van het illegale vuurwerk neemt de laatste vijf jaar toe. Het loopt uit de klauwen', zegt Mattijs Koeberg, vuurwerkdeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De instelling wordt geregeld ingeschakeld door justitie als er weer een lading vuurwerk in beslag is genomen, als iemand een brievenbus heeft opgeblazen of als er een ongeluk is gebeurd.

Handgranaat van het leger

Het vuurwerk dat ze tegenkomen, knalt soms harder dan een handgranaat van het leger. Koeberg: 'Als dat bij je hand ontploft, ben je minimaal je hand kwijt. En als het op de verkeerde plek komt, kan het dodelijk zijn.'

Wat vind jij?

Moet er een verbod komen op vuurwerk voor particulieren? En wil je dan daarvoor in de plaats een georganiseerde show zien? We legden het via een poll voor aan het Radar Testpanel. Bekijk de uitslag.

Bron: ANP