Meer tegenstanders particuliere vuurwerkverkoop

vuurwerk_knal_628.jpg

Polluitslag

Steeds meer mensen keren zich tegen vuurwerk voor particulieren. Waar vorig jaar 64 procent van de pollrespondenten nog voor een verbod op vuurwerk voor particulieren was, is dat dit jaar 86 procent.

Net als vorig jaar vulden bijna 2000 mensen de poll in. Dit jaar voegden we een extra antwoordoptie toe: Vóór een verbod, maar alleen als er georganiseerde shows voor in de plaats komen. Van de 86 procent die vindt dat particulier vuurwerk verboden mag worden, kiest bijna de helft voor deze optie. Voor de grootste groep (46%) hoeft ook een gezamenlijke show niet.

Op Twitter maken sommige mensen duidelijk dat ze onderscheid maken tussen sier- en knalvuurwerk. Zoals @remjep: 'Voor mij mag dat harde geknal verboden worden. siervuurwerk is weer een ander verhaal.'

Slechts 13 procent wil het vuurwerkbeleid zou houden als het is. Een flinke daling ten opzichte van vorig jaar, toen was 35 procent tegen een verbod op vuurwerk voor particulieren.

Zorgen om tradities

Op Twitter blijkt ook dat sommigen zich zorgen maken over het verdwijnen van 'weer een traditie'. Zo schrijft @INGRID58NL over een particulier vuurwerkverbod: 'Ik ben tegen! Schaf zeuren+zeiken af. #zwartepiet #ballonen #vuurwerk Elfen en Paashaas nog?'

Anderen komen met suggesties om overlast in te perken. @socialezakenNL wil vuurwerkzones in plaats van vuurwerkvrije zones, want: 'Vuurwerk = prima, onveiligheid en overlast niet'. @hippiexbox vindt dat je voor zwaar vuurwerk een certificaat moet hebben, om aan te tonen dat je weet waar je mee bezig bent. @pepe63 stelt een extra belasting op vuurwerk voor, van bijvoorbeeld 50 procent.

Meer klachten bij Meldpunt Vuurwerkoverlast

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn dit jaar in totaal bijna 90.000 klachten binnengekomen. Dat zijn er ongeveer 18.000 meer dan een jaar geleden. Het hogere aantal komt mogelijk doordat het meldpunt dit jaar 5 dagen langer open stond.

De meeste klachten gaan over harde knallen door vuurwerkbommen (78 procent), gevolgd door vuurwerkstress bij huisdieren (12 procent) en gevaarlijke situaties en schade door vuurwerk (5 procent).

De ingekorte afsteektijden (pas vanaf 18.00 uur op oudejaarsavond) hebben volgens het meldpunt effect gehad: op oudejaarsdag overdag was het aantal klachten relatief laag. Ook de vuurwerkvrije zones hebben volgens initiatiefnemer Arno Bonte (GroenLinks) goed gewerkt.

Nieuwe poll

Laat ook je mening meetellen via de polls van het Radar Testpanel. Leden van het panel vinden een nieuwe vraag op hun persoonlijke pagina. Ben je geen Testpanellid? Lid worden is gratis: vul hier de intake-enquête in.

Bron: Radar Testpanel / ANP